STOP THE PRESS!

Kon-Tiki

Kon-TikiOhjaus: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Käsikirjoitus: Petter Skavlan
Tuotanto: Aage Aaberge, Jeremy Thomas
Pääosissa: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen
Arvio: 3,5/5

Norjalainen Thor Heyerdahl kehitti sellaisen teorian, että Polynesian asuttivat 8000 kilometrin merimatkan takaa tulleet perulaiset. Heyerdahlille lähinnä naurettiin, sillä kaikki tiesivät polynesialaisten tulleen Aasiasta. Heyerdahl päätti näyttää epäilijöille ja tehdä suunnattoman matkan entisaikojen tyyliin, balsapuisella lautalla. Joachim Rønningin ja Espen Sandbergin ohjaama Kon-Tiki kertoo tästä matkasta.

Mahdottomien vesialueiden ylittäminen näkyy olleen Heyrdahlille (Pål Svarre Hagen) pakkomielle jo pienenä: elokuva alkaa, kun hän lapsena yrittää ylittää avannon jäälauttoja pitkin ja melkein hukkuu. Sitten seurataan turhauttavia ja nöyryyttäviäkin yrityksiä vakuuttaa rahoittajat lauttahankkeen mielekkyydestä. Lopulta hän lähtee vuonna 1947 ylittämään ei niin kovin tyyntä Tyyntämerta viiden kumppanin kanssa.

Kon- Tiki alkaa hämmentävästi osin tahattomankin huumorin lattapäät lainehilla –tunnelmissa: Hagen solkkaa englantia norjalaisittain siihen malliin, että väkisin tulee mieleen Muppett Show’n ruotsalainen kokki; kasvoille jämähtänyt tärähtäneen virne ei katsojaa varsinaisesti vakavoita. Kun vielä Kon-Tiki –lautan miehistö on sekalainen, poikamaisessa innossaan liki älytön ja lähes täysin merenkulkutaidoton sakki jääkaappikauppiaineen kaikkineen, ollaan jo farssin äärellä. No, tilanteet kohenevat, kun sinne merelle päästään.

Äkkiseltään kuuden miehen yli kolme kuukautta kestävän lauttamatkan seuraaminen tuntuu puuduttavalta, mutta hyvin tekijät saavat rytmitettyä elokuvansa jännäksi seikkailuiksi. Enimmäkseen tämä tosin tapahtuu keskeyttämällä tylsyys erilaisilla kohtaamisilla haiden kanssa, mikä jo itsestään alkaa tuntua vähän tylsältä. Itse valtameri kuitenkin elää ja hengittää hienosti.

Maailmansodan jälkeinen Norja epäilemättä kaipaili sankareita, jommoinen Heyerdahlista sitten tulikin. Kon-Tikissa homma vedetään kyllä niin maailmoja syleileviin sfääreihin, että taisi ihan suuri kaimansa tämä Thor olla. Hauska on huomata, että ennen televisionkin aikakautta Heyerdahl pyrki tietoisesti tuotteistamaan seikkailunsa. Matka kuvattiin filmille ja raportteja reissun etenemisestä myytiin lehdille ja radiolle. Mikäs siinä, mainio meriseikkailu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2012

Traileri: