STOP THE PRESS!

Kekkonen tulee!

Kekkonen tulee!Ohjaus: Merja Pyykkö
Käsikirjoitus: Elias Koskimies
Tuotanto: Jukka Helle, Markus Selin
Pääosissa: Wilma Rosenqvist, Merja Larivaara, Marjaana Maijala, Konsta Mäkelä, Miina Turunen, Aake Kalliala, Jukka Puotila, Kristiina Elstelä
Arvio: 4,5/5

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 70-luvun alkupuolelle pieneen lappilaiseen kylään, jonne on saapunut tieto siitä, että tasavallan presidentti Urho Kekkonen vierailisi kylän baarissa matkalla pohjoiseen. Baarin omistaja Alli (Merja Larivaara) menee tiedosta sekaisin ja ryhtyy heti järjestelypuuhiin. Samoin mielentilaltaan ailahtelevainen kunnanjohtajan vaimo Maija (Marjaana Maijala) on päättänyt järjestää omat ”cocktail-kutsut” ja torpata Allin suunnitelmat. Kylän elämä menee sekaisin kun valtion päämiehen saapumista odotetaan. Kertojana toimivalla Allin tyttärellä Sylvillä (Wilma Rosenqvist) on suunnitelmissa paeta pois tästä hullusta kylästä. Lopullisesti.

Elokuva perustuu Pia Pesosen romaanin ”Urho Kekkonen Strassen” kertomukseen ”Allin baari”. Pesosen hahmot sekä tilanteet ovat uskottavia ja ajankuva on kohdallaan. Ohjaaja Marja Pyykkö ja käsikirjoittaja Elias Koskimies ovat tavoittaneet erinomaisesti nämä elementit, kuitenkin sopivasti karrikoiden. Melko usein olen valittanut siitä, että ohjaajat käyttävät ahkerasti tiettyjä näyttelijöitä päärooleissa lähes katsojan kyllästymiseen saakka. Tässä elokuvassa tärkeimmissä rooleissa nähdään tuoreita ja vähemmän nähtyjä näyttelijöitä, jotka tekevät kokonaisuudesta koskettavan ja hauskan. Varsinkin Sylviä esittävä Rosenqvist tekee vahvan, mutta toisaalta myös herkän roolisuorituksen. Samoin Maijaa esittävä Maijala on roolissaan juuri sopivan rikkinäinen, siten kuin vain henkisesti epätasapainossa oleva ihminen voi olla. Kekkonen tulee! on yksi vuoden 2013 piristävimmistä kotimaisista elokuvakokemuksista.

Ei lisämateriaalia.

Jukka L.. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nordisk Film, 2013

Traileri: