STOP THE PRESS!

Rush

rush_blu_rayOhjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Peter Morgan
Tuotanto: Andrew Eaton, Eric Fellner, Brian Grazer, Ron Howard, Brian Oliver
Pääosissa: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara
Arvio: 3/5

Ron Howardin Rush kertoo 1970-luvun alkupuolella Formula 1:ssä oikeastikin ajaneiden Niki Laudan (Daniel Brühl) ja James Huntin (Chris Hemsworth) tarinat. Kilpakumppanit aloittavat Formula 3:ssa ja ostavat lopulta itselleen paikat Formula 1:ssä. Muuten vauhtiveikot ovat kuin yö ja päivä: britti Hunt on rämäpäinen hulivilihummeripoika, itävaltalainen Lauda riskejä prosentin tarkkuudella arvioiva perfektionisti. Keskinäinen nokittelu on armotonta niin radalla kuin varikollakin. Kuolema on läsnä koko ajan, kunnes uhat lopulta konkretisoituvatkin vuoden 1976 kisoissa.

Tiedä sitten muistaako kukaan enää Huntia tai Laudastakaan muuta kuin niitä rujonpuoleisia korvavitsejä, joiden takia jotkut 1970-luvun puolivälin koululaiset kituvat jälki-istunnossa biafralaishuumoria ruokalassa viljelleiden kanssa kai vieläkin. Howard kuitenkin tekee heistä jenkkityyliin liki puolijumalia; aika hyvin kahdelta ympyrää kiertävältä kukkopojalta, joista toista vaivaa adhd, toista autismi.

Rush muistuttaa yllättävän paljon Howardin tähän asti kenties parasta ohjaustyötä, Frost/Nixon (2008), sillä kummassakin kaksi erilaista ajatustapaa törmää ja taistelee keskenään. Lopulta Hunt/Lauda –pari jää hyvistä näyttelijäsuorituksista huolimatta kapeaksi ja yksiulotteiseksi, eikä maailmanhistoriallistakaan ulottuvuutta kovasta hehkutuksesta huolimatta ole. Ohjaus yleensäkin hämmentää: välillä ollaan kuin jonkin suuren äärellä, mutta sitten ikään kuin ei jaksetakaan, ja kiiruhdetaan eteenpäin. Aika tyypillistä Howardia Rush on: kaikin puolin hyvin tehtyä viihdettä ilman sitä pientä jotain.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Futurefilm, 2013

Traileri: