STOP THE PRESS!

Oppipoika (Lärjungen)

Oppipoika (Lärjungen)Ohjaus: Ulrika Bengts
Käsikirjoitus: Roland Fauser, Jimmy Karlsson
Tuotanto: Mats Långbacka
Pääosissa: Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola
Arvio: 4,5/5

Ulrika Bengtsin ohjaamassa Oppipojassa lastenkodissa kasvanut ja kovia kokenut 13-vuotias Karl (Erik Lönngren) tuodaan loitolle majakkasaarelle oppimaan majakkamestariksi. Viran nykyinen haltija, Hasselbond (Niklas Groundstroem) inhoaa Karlia heti, mutta Karl ujuttautuu hänen suosioonsa ja ottaa tavallaan Hasselbondin kuolleen vanhimman pojan aseman. Tästä kärsii nuorempi poika Gustaf (Patrik Kumpulainen), joka kaipaa merille isänsä vastustuksesta huolimatta. Hasselbondin jääräpäisen ja yleensäkin karmean luonteen takia kärsivät myös vaimo ja pieni tytär. Tunnelmien kiristyessä lopullinen tragedia vain odottaa tapahtumistaan.

Oppipoika alkaa kuin kauhuelokuva, mutta on tunnelmiltaan lopulta enemmänkin tshehovilaisen ahdistunut onnettoman perheen kuvaus sekä myös kasvutarina. Ohjaaja ja käsikirjoittajat ovat pystyneet kuvaamaan monimutkaiset ihmissuhteet ja mielenliikkeet ihailtavasti. Karu ulkosaari toimii loistavalla tavalla pelottavasti pienesti esitettyjen ja kuvattujen tunteiden näyttämönä. Äänityksestä vastaava Risto Iissalo ja kuvaaja Robert Nordström loihtivat esiin maailman, jossa meri elää ja veneet natisevat ja tuoksuvat tervalle.

Jo Iris (2011) osoitti Bengtsin olevan herkkä ja oivaltava lapsuuden ja aikuistumisen kuvaaja. Oppipoika jatkaa samoilla linjoilla, missä auttavat kautta linjan erinomaiset näyttelijäntyöt. Kauhusta ja ahdistuksesta huolimatta kaunis elokuva.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Långfilm Productions, 2013

Traileri: