STOP THE PRESS!

Oli aikakin (About Time)

Oli aikakin (About Time)Ohjaus ja käsikirjoitus: Richard Curtis
Tuotanto: Tim Bevan, Eric Fellner
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy
Arvio: 3/5

Oletko koskaan halunut korjata elämässäsi tekemiäsi virheitä? 21-vuotias, lakimiehenä toimiva Tim Lake (Domhnall Gleeson) ainakin haluaa. Hänen isänsä (Bill Nighy) kertoo uuden vuoden jälkeisenä päivänä, että suvun miehillä on taito liikkua ajassa taaksepäin ja muuttaa tapahtuneet asiat. Ujo Tim haluaisi löytää itselleen kunnollisen tyttöystävän. Melko usein hän onnistuu pilaamaan mahdollisuutensa, mutta toisaalta korjaamaan mokat erikoisella taidollaan. Eräänä iltana ravintolassa hän kohtaa kustannusyhtiössä työskentelevän Maryn (Rachel McAdams) johon hän välittömästi rakastuu. Monien kommelluksien johdosta hän hukkaa tämän ja joutuu etsimään elämänsä rakkauden uudelleen käsiinsä.

Mitään uutta ei tietenkään näissä aikamatkailujutuissa ole, mutta tällä kertaa idea on sijoitettu tyylillisesti romanttiseen komediaan. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Richard Curtis, jonka käsialaa ovat sellaiset komediat kuin ”Neljät häät ja yhdet hautajaiset”, ”Notting Hill” sekä ”Mr Bean”. Kuten noissa parissa edellisessä elokuvassaan, Curtis tekee tarinastaan juuri sellaisen, että tavallinen katsojakin voi hahmoihin ja juoneen samaistua. Samalla hän tarjoaa herkullista dialogia näyttelijöille, jotka pääsevät kunnolla irroittelemaan. Harry Potter -elokuvien Bill Weasleya esittänyt Domhnall Gleeson (kyllä, Brendan Gleesonin poika) on todella luonteva Timin roolissa, jota tukee oivallisesti isää esittävä Nighy. Harvoin olen pitänyt Rachel McAdamsin näyttelijätyöstä, mutta tässä elokuvassa hän onnistuu mitä mainiommin. Jos jotain huonoa pitää tästä elokuvasta etsiä, se on sen mitta. Valitettavasti tarina jää laahaamaan reilun puolentoista tunnin jälkeen ja loppu tuntuu lähes ikuisuudelta. Siitäkin huolimatta ”Oli aikakin” on mukava elokuva, joka sekä naurattaa että koskettaa tasapuolisesti.

Ohjaajan kommenttiraidan ja poistettujen kohtauksien lisäksi tarjolla on runsaasti muutakin lisämateriaalia. Katsojat pääsevät tutustumaan kuvauspaikkoihin, ohjaaja kertoo mietteitään aikamatkailusta päähenkilön Timin vinkkelistä, hassuja naurupätkiä, tutustutaan The Luckiest -yhtyeeseen ja kaiken kruunaa Ellie Gouldingin musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Pictures 2014

Traileri: