STOP THE PRESS!

Leijonasydän

LeijonasydänOhjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus ja tuotanto: Aleksi Bardy
Pääosissa: Peter Franzen, Laura Birn, Jasper Pääkkönen
Arvio: 5/5

Teppo (Peter Franzen) on työttömänä elävä uusnatsi, jolle kunnia, valkoinen isänmaa ja toveruus ovat elämän tärkeitä asioita. Eräänä päivänä hän kohtaa kahvilassa työskentelevän Sarin (Laura Birn), johon hän rakastuu. Sarilla on nuori poika Rhamadhani, eli ystävien kesken Ramu (Yusuvfa Sidibeh). Tepolle on suuri yllätys, että poika on tummaihoinen. Hän ei osaa suhtautua poikaan oikealla tavalla, koska hän punnitsee mielessään, onko rakkaus hänelle tärkeämpää kuin kavereiden kunnioitus. Pikku hiljaa Teppo ja Ramu tutustuvat toisiinsa ja matkan varrella nousee paljon kipinöitä. Osa siitä johtuu myös Tepon velipuolen Harrin (Jasper Pääkkönen) ehdottomuudesta vihamielisyyteen tummaihoista rotua kohtaan.

Vaikka tässä elokuvassa käsitelläänkin rasismia, uusnatseja ja väärinymmärryksiä, niin kyseessä ei ole kuitenkaan synkkämielinen tarina, vaan tarina siitä, että rakkaus voi muuttaa paljonkin vihaisen miehen sydämessä. Aleksi Bardyn käsikirjoitus tarjoaa erilaisen tarinan ja erittäin uskottavan kokonaisuuden siitä, mitä tällainen tilanne voisi olla todellisuudessa. Upeita ja ajatuksia herättäviä elokuvia tehnyt Dome Karukoski tarjoaa katsojalle tunnerikkaan elokuvan, jossa sekoittuvat sopivalla tavalla vakavat asiat sekä elämänmakuinen huumori. Ennen kaikkea näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia. Varsinkin Franzen tekee Teposta kovan, mutta pohjimmiltaan hyväntahtoisen miehen. Yksi näyttelijä meinaa varastaa shown rajuudellaan: Jasper Pääkkönen. Hän tekee Harrista todellisen pahiksen, jolle asiat on monessakin mielessä mustavalkoisia. Ei voi muuta sanoa, kuin että jälleen kerran Dome Karukoski teki loistavan elokuvan, jossa on myös kansainvälistä otetta.

Lisämateriaalia on tarjolla ihan kiitettävästi. Ohjaajan ja käsikirjoittaja-tuottajan kommenttiraidan lisäksi mukana on poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein varustettuna. Ray Yhteispeli -lyhytelokuva ja pari making of -dokumenttia. Tietenkin traileri ja teaseri kuuluvat tähän settiin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2013

Traileri: