STOP THE PRESS!

Turbo

TurboOhjaus: David Soren
Käsikirjoitus: David Soren, Darren Lemke, Robert D. Siegel
Tuotanto: Lisa Stewart
Pääosissa: suomenkieliset äänet: Petrus Kähkönen, Arttu Viskari, Tuomas Uusitalo, Jukka Rasila, Pasi Ruohonen, Reino Nordin
Arvio: 4/5

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät tavallisesta kotipuutarhasta, jossa kasvatetaan erilaisia kasviksia, ennen kaikkea tomaatteja. Vaikkei me sitä nähdäkään, niin töitä paiskivat ahkerasti mukavat etanat. He ahertavat joka päivä tomaattien parissa, lajitellen niitä hyväkuntoisiin ja ylikypsiin. Yksi näistä etanatyöläisistä on Turbo. Hänen suurin haaveensa on kokea vauhdin hurmaa ja ryhtyä kilpa-ajajaksi. Hänelle nauretaan koska eihän voi koskaan olla nopea. Turbo ei asiasta lannistu, vaan karkaa eräälle vauhtiradalle ottamaan oppia. Kesken vauhtikisan hän joutuu auton uumeniin, jossa tapahtuu jotain outoa. Selvittyään auton konehuoneesta hän huomaa, että hänelle on tapahtunut jotakin… Palattuaan takaisin puutarhalle hän osoittaa muille olevansa maailman nopein etana. Vaikkei hänen veljensä Chet uskokaan Turbon kykyihin, hän lähtee mukaan tukemaan pääsyä suuremmille kilparadoille. Kuin kohtalon oikusta he kohtaavat tacoja tekevän ja etanoiden vauhtikisoja pitävän Titon, joka innostuu kovasti Turbon vauhdista. Kummankin unelmana on päästä Indianapolis 500 -kilpailuun.

Vaikka autourheilu on lähinnä miehistä urheilua, niin tässä elokuvassa se on hauskaa ja vauhdikasta DreamWorksin animaatiostudion tyyliin, ja soveltuu koko perheen viihteeksi. Viime vuosina parhaan teränsä tylsistänyt studio saa hieman uutta potkua tarinankerronnalleen. Juoni ei ole saarnava eikä yksitotinen kuten esimerkiksi Saapasjalkakissassa tai KungFu Pandassa, joissa homma tuntui tekijöiltä menevän överiksi. Tässä on juuri sitä vauhdin hurmaa hauskalla tavalla, niin että katsojakin on mukana satasella. Visuaalisesti elokuva on aivan huikea. Varsinkin ajokohtaukset ovat sellaista namia silmille, että oksat pois. Heti elokuvan alussa oleva ajokohtaus on niin komea, että harvoin näin näyttävää vetoa olen nähnyt normaalielokuvassa. Suomennos on myös erinomaista laatutyötä. Ääninäyttelijöiden lausunta on selkeää ja heille on tehty ns. luonnollinen käännös, joka kuulostaa siltä, kuin he eivät lukisi papereistaan. Myös ohjaustyö on mitä mainiointa. Turbo on erittäin viihdyttävä koko perheen elokuva, joka saa ainakin minulta ne neljä kuuluisaa tähteä.

Blu-Ray -julkaisu tarjoaa runsaasti vauhdikasta lisämateriaalia kuten moottoriurheiluun erikoistunut sporttilähetys, musiikkivideoita,  poistettu kohtaus ”Meet Tito”, kuinka kisakohtaus toteutettiin storyboardilla ja tietenkin traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Twentieth Century Fox / DreamWorks Animation, 2013

Traileri: