STOP THE PRESS!

The Butler

thebutlerblurayOhjaus: Lee Daniels
Käsikirjoitus: Danny Strong
Tuotanto: Lee Daniels, Cassian Elwes, Buddy Patrick, Laura Ziskin
Pääosissa: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, Liev Schreiber, Melissa Leo, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., James Marsden, Terrence Howard, Lenny Kravitz, David Oyelowo, Robin Williams
Arvio: 2,5/5

Tositapahtumista inspiraationsa ammentaneen The Butlerin päähenkilö, Cecil Gaines (aina hyvä Forest Whitaker) työskentelee Valkoisen talon hovimestarina vuosikymmeniä 1950-luvulta lähtien. Presidentit tulevat ja menevät, mutta afrikkalaisamerikkalaisten asema paranee tuskastuttavan hitaasti. Liki orjuudessa lapsuutensa elänyt Gaines jättää politikoinnit sikseen, ja yrittää turvata perheelleen hyvät olot. Hänen poikansa kuitenkin osallistuu aktiivisesti mustien kansalaisoikeustaisteluun, eikä siinä hyvä heilu.

The Butlerista tulee etsimättä mieleen toinen hovimestarielokuva, James Ivoryn ohjaama riipaisevan kaunis Pitkän päivän ilta (1993); asetelmat ja aiheetkin ovat osittain samat, mutta The Butler on jostain tylsien latteuksien maailmasta. On vaikea uskoa, että sellaiset rankat elokuvat kuin Precious (2009) ja The Paperboy (2012) ohjannut Lee Daniels saa aikaan näin laimean ja vetelän sopan itselleen ilmeisen tärkeästä mustien kansalaisoikeustaistelun historiasta: ihan on kuin lukisi jotain koulukirjaa aiheesta.

Tiedä sitten, onko ennen niin vihainen Daniels itse setätuomoitunut vai mitä, mutta The Butler on sellainen Hollywood-siisti, ylipitkä draama, joita mahtuu kolmetoista tusinaan. Hassuja presidenttikarikatyyrejä katsoessaan voi hieman hymyilyttää, ja toisaalta traagisten kohtaloiden takia jonkin liikutuksen kyyneleenkin vieräyttää, mutta siinä se sitten onkin.

Ekstrat tavanomaiset: juttua elokuvan tekemisestä, poistettuja kohtauksia, hupipätkiä ja musiikkivideo.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox, 2013

Traileri: