STOP THE PRESS!

Syvyys (Djúpið)

SyvyysOhjaus ja käsikirjoitus: Baltasar Kormákur
Tuotanto: Agnes Johansen, Baltasar Kormákur
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson
Arvio: 4/5

Islantilaisen Baltasar Kormákurin ohjaama Syvyys sijoittuu loittojen Vestmannasaarten tuulisille ja jäähyhmäisille vesille. Tositapahtumiin perustuvaksi väitetyssä elokuvassa troolari joutuu onnettomuuteen ja uppoaa. Gulli-nimisen kalastajan (Ólafur Darri Ólafsson) yksinäinen selviytymiskamppailu jäätymis- ja hukkumiskuolemaa vastaan alkaa. Elinajanodote viisiasteisessa, myrskyävässä meressä ei paljon varttia pidempi ole; Gulli pysyy hengissä tiettävästi tunteja, ja hänen kohtalostaan tulee lääketieteellinen sensaatio.

Kormákurilla on kokemusta merellisistä ja muutenkin rankoista aiheista esimerkiksi jo Salakuljettaja-elokuvasta (2012). Se myös näkyy ja jopa tuntuu elokuvassa: yksinäisen miehen kamppailu elementtejä vastaan hyytää katsojaakin. Ólafur Darri Ólafsson tekee hienon roolin ikään kuin tavistaistelijana kaikkien elokuvissa yleensä nähtyjen bodattujen kamppailijoiden sijasta.

Syvyyden voikin helposti nähdä eräänlaiseksi Islannin kansan hengennostattajaksi. Tavallinen ihminen kamppailee mahdottomuuksia vastaan, muistelee hukkumisen rajoilla maan katastrofeja tulivuorenpurkauksesta henkilökohtaisiin velkoihinsa. Islannin viimevuosien pankkikuplien puhkeamisista ja tuhkatuprahduksista selvitään. Prrrkkl! Vähän kuin olisi suomalaista sisua näillä..

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Blueeyes Productions, 2012

Traileri: