STOP THE PRESS!

Viides valta (The Fifth Estate)

Viides valta (The Fifth Estate)Ohjaus: Bill Condon
Käsikirjoitus: Josh Singer
Tuotanto: Steve Golin, Michael Sugar
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl, David Thewlis, Stanley Tucci, Laura Linney, Carice van Houten, Anthony Mackie
Arvio: 2,5/5

Bill Condonin ohjaama Viides valta pyrkii kertomaan WikiLeaksin ja sen perustajan, Julian Assangen tarinan. Elokuvassa Assange (Benedict Cumberbatch) kehittää tavan, jolla mm. pankkien, armeijoiden ja valtioiden työntekijät voivat anonyymisti julkaista organisaatioidensa väärinkäytöksistä ja suoranaisista laittomuuksista kertovia dokumentteja. Varsinaisesti Assangen toiminta pääsee käyntiin, kun hän saa kumppanikseen Daniel Domscheit-Bergin (Daniel Brühl), jonka kirja on ollut yhtenä lähteenä elokuvalle. Suuret mediatalot kiinnostuvat, ja paljastukset horjuttavat pankkeja ja valtioita. Assangen toimista kiinnostuvat jo poliisi ja tiedustelupalvelut. Kun vielä vuotajien henkilöllisyyksiä tulee ilmi, ja ihmisiä jopa tapetaan paljastusten vuoksi, kiristyvät Assangen ja Bergin välit.

Condon rakentaakin elokuvansa Assangen ja Bergin välille syntyvään moraaliseen dilemmaan: Onko oikein jopa ihmishenkien menetyksen uhalla paljastaa vääryyksiä? Berg ei tätä hyväksy; Assangesta elokuva tekee vähintään toisia hyväksikäyttävän, vain julkisuutta haluavan egoistin, ellei sitten ihan umpihullua, joka vähät välittää tekojensa seurauksista. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa Assange pohtii tilanteitaan kuin Norman Bates Hitchcockin Psykon lopussa ikään.

Totuutta Assangesta ei tiedä kai kukaan – ironista sinänsä – mutta selkeä tarkoitus mustamaalata Assangea syö elokuvan tehoja, varsinkin kun USA:n hallinnon toimet esitetään sankarillisina. Cumberbatchin roolisuorituskin lähenee karikatyyriä. Tiedonvälityksen armoton hektisyys on klisee, eikä kiireen kuvaamisessa näköjään pakollisen holtitonta kameran heiluttelua oikein tahtoisi jaksaa. Sentään edes hetkittäin Condon saa elokuvaansa trillerimäistä vetävyyttä. Mutta kuten elokuvassakin sanotaan, ei Viides valta mikään Presidentin miehet (Pakula, 1976) ole.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Nordisk Film., 2013

Traileri: