STOP THE PRESS!

Carrie

carrieblurayOhjaus: Kimberly Peirce
Käsikirjoitus: Lawrence D. Cohen, Roberto Aguirre-Sacasa
Tuotanto: Kevin Misher
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Gabriella Wilde, Portia Doubleday, Alex Russell, Zoe Belkin, Judy Greer
Arvio: 3,5/5

Brian De Palma ohjasi Stephen Kingin romaaniin pohjautuvan Carrien jo 1976. Sittemmin tarinasta valmistui jatko-osan tapainen ja tv-elokuva. Nyt oman tulkintansa on ohjannut Kimberly Peirce, joka tyytyy käytännössä kuitenkin vain vähän päivittelemään De Palman klassista kauhuelokuvaa.

Carrien (Chloë Grace Moretz) olemassaolo on päättyä jo syntymän hetkellä, kun hänen ääriuskovainen äitinsä (aina hyvä Julianne Moore) luulee vauvaansa peräti syöväksi, joka on leikattava pois. Carrien elämä ei siitä varsinaisesti valoisammaksi muutu: synnintuntoa ajetaan häneen erilaisilla astaloilla ja komerorangaistuksilla. Niinpä liikuntatunnilla alkaneet kuukautiset tulevat tynnyrissä kasvaneelle tytölle järkytyksenä, eikä luokkatovereiden pilkka helpota asiaa. Carrie kuitenkin kutsutaan päättäjäistanssiaisiin, jossa hänelle tehdään käsittämättömän julma pila. Telekineettisiä kykyjä omaava tyttö lopettaa naurut lyhyeen ja lopullisesti; äitikin saa muutaman terävän kommentin kuullakseen.

Morez on Carrienä jo elokuvan alussa olemukseltaan hiukan liian pätevä verrattuna Sissy Spacekin aikoinaan esittämään hiljaiseen hissukkaan. Yleensäkään Peirce ei pääse ihan yhtä hyytäviin tunnelmiin kuin De Palma aikoinaan, vaikka kyllä veri tässäkin versiossa reippaasti lentää. Painopistettä on siirretty feministien 1970-luvulla kiittämästä naisen kehollisuuden aiheuttaman pelon käsittelystä piirun verran nykynuorison ongelmien suuntaan: koulukiusaaminen on entistäkin raadollisempaa – Carrienkin epätoivon hetket siirtyvät someen reaaliajassa –, vanhemmat ja opettajat joko umpihulluja, välinpitämättömiä tai avuttomia ja lapset eksyksissä entistä monimutkaisemman ja liikaa liian pian vaativan todellisuuden kanssa. Kouluampumisillekin voi löytää syitä.

Ekstroissa yllättävääkin menoa; vaihtoehtoista loppua voi miettiä. Kommenttiraitaa, poisjätettyjä, haastattelutyyppisiä myös mukana.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright SF, 2014

Traileri: