STOP THE PRESS!

Gravity 3D

gravitybluray3dblurayOhjaus: Alfonso Cuarón
Käsikirjoitus: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Tuotanto: Alfonso Cuarón, David Heyman
Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney
Arvio: 4/5

Alfonso Cuarónin ohjaamassa Gravityssä (2013) koetaan piinaa avaruudessa. Viimeistä kertaansa avaruussukkulaa luotsaava astronautti Matt Kowalsky (George Clooney) ja lääkintäupseeri Ryan Stone (Sandra Bullock) ovat sukkulan ulkopuolella tekemässä huoltotöitä, kun venäläisten niin sanotun hallitusti räjäyttämästä satelliitista syntynyt romu iskee heihin ja tuhoaa sukkulan. Vain toisiinsa kytkeytyneinä avaruuskävelijät paiskautuvat avaruuteen; rakettirepusta on loppumassa polttoaine, happisäiliöistä ilma. Kun vielä yhteydet maahan katkeavat, alkaa tilanne näyttää toivottomalta. Pelastautumista pitää kuitenkin yrittää.

Hollywoodiahan Gravity pohjimmiltaan on, vaikka avaruudessa liikutaankin: Ryanin vuosia sitten koetun trauman aiheuttama mielen sisäavaruudellinen autius rinnastuu avaruuden autiuteen, ja pelottavaahan se näin vertauskuvallisestikin ilmaistuna ja kaiken kyökkipsykotauhkan kannalta on kohdata tuskansa ja alkaa sillä lailla eheytyä.

No, näistä ei niin kannata välittää, kun edessä on kertakaikkinen visuaalinen elämys: avaruus levittäytyy valkokankaalle pelottavana, mutta niin henkeäsalpaavan upeana. Johan löytyi 3D:llekin käyttöä: oikeassa elämässä kaiketi varsin perspektiivitön avaruus saa ulottuvaisuutta niin että huimaa. 2D:kään ei paljon jälkeen jää. Hieno ääniraita luo elokuvaan oman jännityksen ja kasvavan pelon tunnelmansa.

Ne, jotka torkkuivat koulun fysiikantunnit Bullockista tai Clooneysta unelmoiden, eivät kauheasti uutta opi, sillä ihan Newtonin mekaniikan mukaan ei elokuva etene. Avaruuspukuisesta Clooneystakaan ei kyllä näy kuin silmät, mikä kai riittäneekin; Bullock sen sijaan pyöriskelee mukavasti painottomassa tilassa. Ikävä kyllä Bullockille näyttää viimeaikaisista komedioista jääneen päälle tiukassa paikassa hoettu ”No, no, no, no, no”, jota en kyllä kaihoa kuulevani enää ikinä. Pisteet erikoistehosteille ja visiolle; Gravity pitää nähdä elokuvateatterissa, mutta kyllä elämys on hieno kotioloissakin.

Arvosteltavana olleessa Gravity 3D:ssä normi Blu-Rayn lisäksi myös 3D -versio niille, joilla tarvittavat vempeleet on. Erinomaista lisämateriaaliakin riittää kolme tuntia.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2014

Traileri: