STOP THE PRESS!

Filth

filthblurayOhjaus ja käsikirjoitus: Jon S. Baird
Tuotanto: Mark Amin, Christian Angermayer, Jon S. Baird, Will Clarke, Stephen Mao, Ken Marshall, James McAvoy ja muita
Pääosissa: James McAvoy, Jamie Bell, Imogen Poots, Eddie Marsan, Jim Broadbent
Arvio: 3/5

Rikospoliisi Bruce Robertson (James McAvoy) on päättänyt saada ylennyksen komisarioksi hinnalla millä hyvänsä. Onnistuakseen hän hajottaa kilpailijoidensa avioliittoja, houkuttaa heitä huumeidenkäyttöön ja kaivelee esille salaisuuksia. Robertsonin oma elämä vetelee kuitenkin iloista syöksylaskua. Huumeet ja viina saavat hänet näkemään harhoja jo suhteellisen selvänäkin, menneisyyden kauhut ovat saamassa hänet kiinni ja oma itsekin alkaa jo kuvottaa. Lopullinen luvunlasku alkaa, kun eräs opiskelija murhataan ja Robertsonin pitäisi johtaa tutkimuksia.

Filth perustuu Irvine Welshin samannimiseen romaaniin (suom. Paska); Danny Boyle ohjasi Welshin Trainspottingista hyvän elokuvan 1996, ja samoilla irvokkaan hauskan skottilaisen maagisen räkärealismin linjoilla liikutaan nytkin; Filthin käsikirjoittaja ja ohjaaja Jon S. Baird ei vain ihan Boyle ole.

Yleisen rappion ja väkivallan kuvastot ovat sinänsä kohdallaan, ja McAvoy vetää hienon roolin miehenä, jolla kaiken rappion ja saastan seassa on kuitenkin pieni ihmisyyden ripe jäljellä. Uuttahan tämä ei kuitenkaan ole: vaikkapa Abel Ferraran Paha poliisi (1992) on hallitumpi elokuva ja sitä rappiota nyt on nykyisin elokuvassa kuin elokuvassa. Lisäksi Baird näkyy olevan onnettoman ihastunut Kubrikin Kellopeliappelsiiniin (1971): aika turhiksi jääviä viitteitä elokuvaan on siroteltu Filth täyteen. Jää sellainen olo, että Baird ei ihan luottaisi omiin tekemisiinsä. Robustin skottimenon ystävienhän tämä on kuitenkin pakko nähdä.

Vaatimattomissa ekstroissa mm. ohjaajan ja pääosittajan haastattelut.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Sierra Affinity, 2013

Traileri: