STOP THE PRESS!

Pet Shop Boys – Performance

Pet Shop Boys - PerformanceLisätietoja: This Must Be A Place I Waited Years To Leave’, ’It’s A Sin’, ’Losing My Mind’, ’What Have I Done To Deserve This?’, ’My October Symphony’, ’I’m Not Scared’, ’We All Feel Better In The Dark’, ’So Sorry, I Said’, ’Rent’, ’West End Girls’, ’Jealousy’, ’Always On My Mind’, ’Your Funny Uncle’.
Arvio: 3/5

Neil Tennantin ja Chris Lowen muodostama duo Pet Shop Boys oli yksi 80-luvun kovimmista listahirmuista. Arkkitehtuuria opiskellut Lowe ja musiikkitoimittajana toiminut Tennant kuulostavat ensimmäisellä kerralla epätodennäköiseltä hittikoneistolta, mutta näin vain kävi. Herrat tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa elokuussa 1981. Keskusteltuaan he huomasivat, että heitä kiinnosti tanssimusiikki, joten he aloittivat kirjoittaa lauluja. Aluksi he kutsuivat itseään West Endiksi, mutta jonkin ajan päästä he muuttivat nimensä heidän ystävänsä lemmikkieläinkaupan innostamana Pet Shop Boysiksi. Heidän ensimmäinen versionsa ”West End Girls”-kappaleesta julkaistiin huhtikuussa 1984, mutta menestys oli hyvin pientä. Vuotta myöhemmin he allekirjoittivat levytyssopimuksen EMI:n Parlophone-levymerkin kanssa, jolle he ovat tähän päivään saakka levyttäneet. Elokuussa 1985 he julkaisivat uudelleen levytetyn version ”West End Girlsistä”, joka nousi listaykköseksi mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Suomessa, Hong Kongissa ja Norjassa. Tästä alkoi PSB:n suuri menestystarina, joka sai pienen kolahduksen vuonna 1986, kun he joutuivat peruuttamaan Euroopan ja Yhdysvaltain kiertueen kustannuksellisista syistä. Tämä johtui siitä, että pojat halusivat tehdä teatraalisen esityksen, jossa olisi paljon puvustusta ja tanssia. Kiertue toteutui vasta viiden vuoden päästä. Tästä kiertueesta julkaistiin samana vuonna VHS:nä konserttitaltiointi, joka oli kuvattu kolmen illan keikoilta Birminghamissä. Nyt tämä on julkaistu DVD:nä ja ensimmäistä kertaa täyspitkänä versiona.

Tämä reilun puolentoista tunnin show on nimensä mukaisesti Performance, sillä se on täysin suunniteltu teatraaliseksi esitykseksi. PSB:n mukaan heidän tarkoituksenaan oli jatkaa mm. David Bowien Diamond Dogsin viitoittamaa teatraalisen shown perinettä. Heidän apunaan ovat olleet Englannin kansallisoopperassa mainetta niittäneet ohjaaja David Alden ja lavastaja David Fielding. Oopperalavastuksen vaikutelma tulee herkästikin mieleen katsoessa näitä yksinkertaisia, mutta näyttäviä lavasteita. Konsertin ns. storyline muistuttaa myös oopperan kaltaista dramatiikkaa. Se ei kerro ei sen enempää, eikä sen vähempää kuin elämästä itsestään, lapsuudesta kuoleman jälkeiseen elämään. Tarinaa pyritään viemään eteenpäin PSB:n musiikin siivittämänä, näyttävästi, mutta hieman ponnettomasti. Tuttujen hittien lisäksi konsertissa kuullaan harvemmin kuultua tai heidän muille säveltämiään tai tuottamiaan kappaleita. Esimerkkinä mainittakoon mm. Liza Minnellin levyttämä”Losing My Mind” ja yhden hitin ihmeen Eight Wonderin ”I’m Not Scared”.

Mikäli haluat tietää, kuinka tuo performancen tekeminen sujui, voit valita erikoistoiminnoista kommenttiraidan. Sillä Neil, Chris ja Chris Heath keskustelevat esityksen taustoista. Itseäni huvitti DVD-kansipaperi, jossa kaksi knallipäistä hahmoa seisovat. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että herrat ovat vähän ottaneet mallia Pink Floydin legendaarisesta ”Wish You Were Here” -albumin takakannesta, mutta katsottuani konserttia, alkaa paremmin selvitä, mistä oikein on kysymys. ”Pet Shop Boys Performance” on mainio kokonaisuus, vaikka tarina showssa ei olekaan mitään elämää suurempaa, mutta viihdyttävää kuitenkin. Kuvallisesti olisi tietenkin toivonut, että näin visuaalinen esitys olisi saanut paremman formaatin kuin 4:3. Tässä konsertissa visuaalisuus on yksi tärkeimmistä elementeistä ja se hieman latistuu, kun kuva on tavallinen televisiokuva. Hyvänlaatuinen kuitenkin, ajatellen taltiointivuotta. Ääni on miksattu erinomaisesti nykyaikaiselle tasolle, mutta levyltä löytyy myös alkuperäinen ääniraita. Joten valinnan varaa on.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Pet Shop Boys Partnership Ltd, 2004