STOP THE PRESS!

Poika ja viulu (He ni zai yi qi)

Poika ja viulu (He ni zai yi qi)Ohjaus: Kaige Chen
Käsikirjoitus: Kaige Chen, Xiao Lu Xue
Tuotanto: Kaige Chen, Hong Chen, Joo-ik Lee, Bolun Li, Xiaoming Yan, Buting Yang
Pääosissa: Yun Tang, Peiqi Liu, Hong Chen, Zhiwen Wang, Kaige Chen
Arvio: 4/5

Harvemmin suomalaisiin videomarkkinoille on tuotu kiinalaisia elokuvia eikä varsinkaan joulun alla. Siksi onkin hienoa, että Future Film tuo markkinoille koskettavan draamaelokuvan ”Poika ja viulu”. Elokuvan on ohjannut ja toisena käsikirjoittajana toiminut Chen Kaige, jonka vuonna 1993 julkaistu elokuva ”Jäähyväiset jalkavaimolleni” tuli tutuksi myös suomalaisille katsojille. Tämä 51-vuotias pekingiläissyntyinen ohjaaja opiskeli Pekingin elokuvainstituutissa ja esikoisohjauksensa ”Huang Tu Di” (Yellow Earth) hän teki vuonna 1984. Elokuva saikin kansainvälistä huomiota voittamalla palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Sen jälkeen hän on tehnyt elokuvia tasaiseen tahtiin ja myös esiintynyt näissä elokuvissa.

”Poika ja viulu” kertoo kokkina työskentelevästä vähän yksinkertaisesta, mutta helläluonteisesta Liu Chengistä (Peiqi Liu) ja hänen pojastaan Xiaochunista (Yun Tang Liu Cheng huomaa, että pojassa olisi ainesta loistavaksi viulistiksi ja päättää kerätä tavaransa ja lähteä pojan kanssa Pekingiin. Siellä heidän tarkoituksenaan on löytää oikeanlainen opettaja, joka antaisi opetusta viulunsoitossa. Ensimmäiseksi opettajaksi Cheng palkkaa professori Jiangin (Zhiwen Wang), jonka omatkin asiat ovat sekaisin. Kuvioihin ilmestyy naapuritalossa asuva Lili (Hong Chen), joka pojan soiton kuultuaan pyytää tätä soittamaan hänen ilokseen ja maksaa tälle myöskin tippiä. Lisäksi Cheng päättää vaihtaa pojan viulunsoitonopettajaa ja lähestyy kuuluisaa musiikinopettajaa Yu Shifengia (Chen Kaige). Vakuutettuansa opettajan Xiaochunin kyvyistä, Chengin on lähetettävä poika Yun luoksen opiskelemaan. Kaikki ei ole niin hyvin kuin voisi kuvitella.

Täytyy heti nostaa hattua elokuvan maahantuojalle Future Filmille,että toi tämän elokuvan DVD:nä amerikkalaisista elokuvista pursuavien hyllyjen sekaan. ”Poika ja viulu” sopii todellakin kaikenikäsille ja lisäksi se on koskettava isä ja poika -tarina, jossa on myöskin sellaisia ajattelemisen aiheita, jotka välillä vanhemmat tuntuvat unohtavan kun vaativat lapsiltaan liikoja. Monilla katsojilla saattaa olla ennakkoluuloja kiinalaista elokuvaa kohtaan. Se on ihan turhaa tämän elokuvan kohdalla, sillä Chenin ohjaustyylissä ja tarinassa sekoittuu erinomaisesti universaalinen tarina ja moderni itämainen tarinankerronta, joka taatusti uppoaa hyvin myös meihin härmäläisiin. Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita ja varsinkin Xiaochunia esittävä Yun Tang on täysin omaa luokkaansa verrattuna amerikkalaisiin lapsinäyttelijöihin. Hän on erittäin luonteva roolissaan ja välillä tuntuikin siltä ettei hän ollenkaan näytellyt, vaan oli täysin oma itsensä. ”Poika ja viulu” on koko perheen hyvän mielen elokuva

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s copyright by Futurefilm, 2003