STOP THE PRESS!

Bob Marley and The Wailers – Live! at the Rainbow

Bob Marley and The Wailers – Live! at the RainbowLisätietoja: 1. Trench Town Rock – 2. Them Belly Full (But We Hungry) – 3. I Shot The Sheriff – 4. Rebel Music (3 O Clock Roadblock) – 5. Lively Up Yourself – 6. Crazy Baldhead – 7. War / No More – trouble – 8. The Heathen – 9. No Woman No Cry – 10.Jamming-11.Get Up Stand Up – 12.Exodus
Arvio: 3,5/5

Bob Marley on mies joka tuskin esittelyä kaipaa. Bobia voidaan hyvällä syyllä pitää reggae-musiikin Elviksenä. Musiikin ja pilvenpolton lisäksi Bob oli rauhanaktivisti ja sai elämänsä aikana aikaiseksi paljon hyvää. Vuonna 1981 keuhkosyöpään kuollut Bob Marley on edelleen monille suorastaan jumalainen ilmiö.

Live! At The Rainbow on keikkataltiointi vuodelta 1977. Marley yhtyeineen vetää kaksitoista enemmän ja vähemmän tunnettua biisiään suurella tunteella. Joukossa on monta tunnistettavaa hittiä ja muutama Bobin tuotantoon vähemmän tutustuneelle oudompikin kappale. Bändi soittaa hienosti yhteen ja tunnelma on käsinkosketeltava. Johtuneeko sitten alkuperäisen videomateriaalin ryvettymisestä, mutta keikka on tiivistetty leikkaajan käsittelyssä mielestäni jokseenkin turhan tiukkaan. Muutama biisi feidataan alas ennen aikojaan ja välispiikkejä ei videolla löydy lainkaan, liekö se ollut sitten Marleyn tapa, mene ja tiedä. DVD:n kuvanlaatu on verrattain hyvä, ottaen huomioon 70-luvun kuvauskaluston laadun. Digitaalinen jälkikäsittely tekee ihmeitä… Myös äänenlaatu on varsin kohdallaan ja ääni levittyy 5.1 – järjestelmässä hienosti.

Mikäli letkeä jamaikalaistunnelma iskee ja Live at the Rainbow kaupasta kassiisi tarttuu, tuskin tulet pettymään. DVD ei sinänsä tarjoa mitään uutta ja mullistavaa mutta ajaa asiansa. Pakollinen extra-osio sisältää lyhyehkön kiertoajelun reggaetähden entiseen kotiin jossa hänen “opetuslapsensa” ylistävät Marleytä ja kertovat hänen elämästään – ehdalla Jamaikan aksentilla tietenkin. Bonusmateriaalia olisi varmasti löytynyt enemmänkin, mutta tähän on tällä kertaa tyytyminen. Kaikesta huolimatta Bob Marley on reggaen ruumiillistuma, siitä ei pääse mihinkään.

Jarkko Rotstén for smackthejack

Photo’s copyright by Universal / Island 2005