STOP THE PRESS!

Roger ja minä (Roger & Me)

Roger ja minä (Roger & Me)Ohjaus, käsikirjoitus, tuotanto ja pääosissa: Michael Moore
Arvio: 4/5

Michael Moore tuli monelle suomalaiselle tutuksi viime vuonna viimeistään televisiosarjalla ”Michael Moorella on asiaa” ja presidentti Bushia kritisoivalla ’dokumentilla’ ”Fahrenheit 9/11”. Itseasiassa herra on ehtinyt vuosien varrella paljonkin tekemään, kuten toimia toimittajana erinäisissä lehdissä, kirjoittamaan kirjoja kuten ”Tyhmät valkoiset miehet” ja ennen kaikkea kritisoimaan ahneita vallankäyttäjiä. Juuri tätä jälkimmäistä hän harrastaa debyyttielokuvassaan ”Roger ja minä”, joka herätti paljon keskustelua Yhdysvalloissa kuutisentoista vuotta sitten.

Dokumentti sijoittuu Michiganin osavaltiossa sijaitsevaan Flintin kaupunkiin, joka on myös Mooren kotikaupunki. Vuosikymmenien ajan kaupungin suurin työllistäjä ja ihmisten turva oli General Motors. Yhtiö huolehti kaupunkilaisista ja tarjosi asukkaille mm. vuosittaisia paraateja yhteishengen ylläpitämiseksi. Mutta 80-luvun loppupuolella GM:n pääjohtaja Roger B. Smith päätti lopettaa tehtaan ja jättää näin asukkaat oman onnensa nojaan. Ei siis ihme, että tuosta pienestä kaupungista tuli hetkessä Yhdysvaltain yksi vaarallisimmista kaupungeista, sillä ihmisten epätoivo kasvoi, varkauksien ja murhien määrä kohosi melko nopeasti. Esimerkiksi presidentti Ronald Reagan ja laulaja Pat Boone vierailivat kaupungissa piristääkseen ihmisiä ja nostaakseen yhteishenkeä korkealle. Tulos oli hyvin laiha ja varsinkaan kaupungin varakkaimmat ihmiset suorastaan vähät välittivät siitä mitä huonompiosaisille tapahtui. Nämä ovat lähtökohdat, joista Moore oman dokumenttinsa käynnistää. Hänen tarkoituksenaan on päästä myös tapaamaan pääjohtaja Smithiä, mutta paljon on mutkia matkassa.

Itselleni tämä dokumentti on omalla tavallaan hyvinkin tuttu, sillä vierailin Michiganissa jouluna 1989. Tuolloin ystävieni kanssa vierailimme Flintissä ja voin ihan rehellisesti todeta, että Mooren kuvaus kurjistuneesta kaupungista pitää hyvin paikkaansa. Monet rakennukset olivat hyvin likaisia ja vanha tehdasalue lähes rapistunut parissa vuodessa. Moore kuvaa siis erittäin koskettavalla tavalla sitä, mitä tapahtuu, jos kaupungin koko toiminta on sidottu täysin yhden yrityksen ympärille. Siksi se onkin hyvin varoittava esimerkki tuollaisesta toiminnasta, jota tosin tapahtuu myös universaalisti ja on tapahtunut myös Suomessa. On myönnettävä, että Mooren tapa kärjistää asioita humoristisesti on näkyvillä jo tässä elokuvassa, mutta vielä suhteellisen varovaisella tavalla. Hänen tyylinsä on jo selvästi nähtävissä, joten ”Roger ja minä” on erittäin hyvä kokonaisuus Mooren esikoisdokumentiksi.

Jukka L.Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Home Video, 2004

Traileri: