STOP THE PRESS!

Honey Baby

Honey BabyOhjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Eike Goreczka, Mika Kaurismäki, Ulrich Meyszies
Tuotanto: Sergei Melkumov, Ulrich Meyszies, Yelena Yatsura
Pääosissa: Henry Thomas, Irina Björklund
Arvio: 2,5/5

 Mika Kaurismäki aloitti elokuvauransa jo 25-vuotta sitten tekemällä lyhytelokuvan ”Valehtelija” (1980) lopputyönään Münchenin elokuvakoulussa. Hänen elokuvansa saikin huomiota ja ennen kaikkea pääosassa nähtiin nuorempi veljensä Aki, jota varmastikaan ei tarvitse esitellä. Vuotta myöhemmin he toteuttivat yhdessä kotimaisten rockartistien pyynnöstä konserttidokumenttien ”roadmovien” Saimaa-ilmiö, jota valitettavasti ei vieläkään ole uudelleenjulkaistu edes DVD:nä. Tämän jälkeen herrojen urat ovatkin kulkeneet omia polkujaan, Mika ulkomailla ja Aki lähinnä kotimaassa. Nyt elokuvateattereihin saapuu Mikan tuorein elokuva ”Honey Baby”, joka jatkaa hänelle ominaista ”roadmovie” -meininkiä.

Henry Thomaksen esittämä Tom Brackett on aiemmin menestynyt amerikkalainen laulaja-säveltäjä, jonka luomiskyky on hiipunut lähes kokonaan. Tästä syystä hän on matkustanut Saksaan löytämään kipinää kappaleiden säveltämiseen ja ihmisille esiintymiseen. Tilanne on suorastaan toivoton, sillä hänen huijarimanagerinsa tarjoaa lähinnä hääkeikkoja ja muita epämääräisiä esiintymisiä. Nyt hänelle tarjotaan ”oikeaa” kiertuetta, sillä hänen täytyisi tehdä rundi Baltian maiden omituisiin esiintymispaikkoihin. Lähes rahattomana hänen on pakko suostua. Matkalla hän tapaa nuoren venäläisen naisen Natashan (Irina Björklund), joka pakenee suoraan alttarilta peläten hänen mafiapomoa muistuttavaa saksalaismiestään. Matka Baltian läpi tulee olemaan hyvin tapahtumarikas.

Honey Babyn tarina perustuu vapaalla tavalla kreikkalaiseen rakkaustarinaan Orpheus ja Eurydice, joka on aikanaan innoittanut monia taiteilijoita kertomaan sitä omalla tyylillään. Nyt tarinaan on siis tarttunut Mika Kaurismäki, joka yhdessä Eike Goreczkan ja Ulrich Meysziesin kanssa on työstänyt käsikirjoituksen. Ikävä kyllä käsikirjoitus ei toimi kokonaisuutena hyvin, sillä tarinan teemat rakkaus ja vapaus jäävät liiaksi roadmoviemaisen otteen alle. Näin ollen Tomin ja Natashan suhde ei kunnolla pääse missään vaiheessa kehittymään, jos nyt ei lasketa paria rakastelukohtausta. Näyttelijäsuoritukset ovat tämän elokuvan ehdottomasti parasta antia. Thomasin ja Björklundin välillä toimii hyvin henkilökemia, vaikka aiemmin mainitsemani käsikirjoitus ei annakaan paljon tilaa henkilöiden suhdetta kehittää. Honey Baby on pettymys aiempaa Mikan tuotantoa ajatellen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photos Copyright by Future Film, 2005

Traileri: