STOP THE PRESS!

Niko 2 – lentäjäveljekset

niko2Ohjaus: Kari Juusonen
Käsikirjoitus: Hannu Tuomainen, Marteinn Thorisson
Tuotanto: Petteri Pasanen, Hannu Tuomainen
Pääosissa: ääninä: Eric Carlson, Juhana Valttinen, Mikko Kivinen, Vuokko Hovatta, Katariina Kaitue, Aarre Karén, Juha Veijonen, Elina Knihtilä
Arvio: 5/5

On kulunut muutama vuosi, kun iloinen lentävä poro Niko seikkaili elokuvassaan. Hän asuu yhä äitinsä Oonan kanssa, mutta lentelee Joulupukin Lentojoukkoihin kuuluvan isänsä kanssa. Tästä ei äiti oikein pidä, sillä hänen mielestään isä antaa näin vääränlaisen kuvan esimerkiksi kotiintuloajoista. Eräänä päivänä äiti kertoo tavanneensa Lenni-nimisen poron. Hän muuttaa Oonan ja Nikon luokse yhdessä pienen poikansa Jonnin kanssa. Vai että pikkuveli? Sehän ei ole yhtään Nikon mieleen ja hän yrittää kaikin tavoin päästä eroon Jonnista. Pian hänen toiveensa toteutuu, kun ilkeämielisen Valkoisen suden kotkakätyrit sieppaavat pienen poropojan. Nyt Niko yhdessä Julius-oravan kanssa lähtee pelastusretkelle, mutta matkasta muodostuu myös opettavainen reissu.

Ensimmäinen Niko-elokuva oli todellinen menestys sekä meillä että muualla. Ehdottomasti menestyksen salaisuus löytyy Hannu Tuomaisen luomasta tarinasta ja hahmoista. Hän ei aliarvioi katsojaa millään tavoin. Tarina on sujuvaa, mutta ei kuitenkaan sisällä valmiiksi pureskeltua ratkaisuja, vaan katsojalle jää oman pään ajattelutoiminnan tilaa. Tämä on nykyajan animaatioissa harvinaista. Entäs visuaalinen puoli sitten? Visuaalisesti jo edellinen elokuva osoitti, että kyllä Suomessa osataan tehdä kansainvälisellä mittarillakin tarkasteltuna erinomaista jälkeä. Varsinkin tyylikäs, suomalainen luonto (kuten lumi, puut, kalliot) näyttää todella hienolta. Lumen osalta voin uskoa, että töitä on todella tehty lujaa, jotta on saatu kaikki yksityiskohdat aidoiksi. Esimerkiksi auringon kimallus lumessa on tehty todella näyttävällä tavalla, sen olematta kuitenkaan epäuskottavan kirkas. Ääninäytteleminen on tasokasta kautta linjan. Nikoa ja Jonnia esittävät Eric Carlson ja Juhana Valttinen ovat suorastaan luonnonlahjakkuuksia rooleissaan. Näin hyvää suoritusta en ole pitkään aikaan lapsinäyttelijöiltä kuullut. Niko 2 – lentäjäveljekset on oivallinen osoitus nerokkaasta kotimaisesta animaatioelokuvasta, jossa yhdistyvät kauniilla tavalla suomalaisen luonnon eksotiikka ja huima seikkkailu-kasvutarina.

Lisämateriaalina making of -dokumentti, talvitunnelmia Rovaniemeltä, traileri ja kaksi teaseria.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Oy Anima Vitae Ltd, Cinemaker Oy, 2012

Traileri: