STOP THE PRESS!

Toto – From Past to Present 1977-1990

totoLisätietoja: 1. Program Start * 2. Rosanna * 3. Medley: Hold The Line/Georgy Porgy/I’ll Suppy The Love/Goodbye Elenore * 4. Africa * 5. Waiting For Your Love * 6. Stranger In Town * 7. Holyanna * 8. Angel Don’t Cry * 9. Till The End * 10. I’ll Be Over You * 11. Without Your Love * 12. Pamela * 13. Stop Loving You * 14. Out Of Love * 15. Can You Hear What I’m Saying * 16. Credits
Arvio: 3/5

Yksi 80-luvun menestyksekkäimpiä aikuisrockin yhtyeitä oli tietenkin Toto. Yhtyeen ura alkoi jo vuonna 1976, jolloin Jeff Porcaro ja David Paich ryhtyivät soittamaan toistensa kanssa ja pienen ajan kuluttua remmiin tulivat Steve Lukather, Jeffin pikkuveli Steve Porcaro sekä laulajaksi Bobby Kimball . Nimeksi päätettiin ottaa Toto, sillä se oli helppo lausua. Heidän ensimmäinen levynsä, joka oli yhtyeen nimiseksi nimetty, julkaistiin seuraavana vuonna ja siltä listojen kärkeen nousi kappale ”Hold The Line”. He saivat runsaasti julkisuutta, joten ei ihmekään, että heidät päätettiin nimittää Grammy -ehdokkaaksi parhaana tulokkaana. Tämän jälkeen yhtye on tehnytkin uuden levyn noin parin vuoden välein. Vuonna 1979 julkaistu ”Hydra” sisälsi yhden heidän suurimmista hiteistään ”99”, jonka inspiraationa on toiminut George Lucasin ”THX-1138”, jossa ihmiset ovat vain numeroita.

Seuraava albumi ”Turn Back” (1981) ei tuottanut hittisinkkuja, mutta seuraavana vuonna julkaistu ”TOTO IV ” möi platiinaa ja albumilta julkaistiin yhtyeen suurimpiin hitteihin lukeutuvat ”Africa” ja ”Rosanna”, joka kertoi kitaristi Steve Lukatherin sen aikaisesta tyttöystävästä Rosanna Arquettesta. Ennen kiertueelle lähtemistä solistiksi oli tulossa kolmas Porcaro -veljeksistä, Mike. Nyt oli sitten Toton vuoro voittaa Grammy-palkintoja, sillä ”Toto IV” kahmaisi 6 ’gramofonia’. .Vuonna 1984 he julkaisivat albumin ”Isolation”, jolta nousivat hiteiksi ”Stranger In Town” ja ”Holyanna”. Tuo vuosi oli heille muutenkin merkittävä, sillä he levyttivät Los Angelesin olympialaisia varten musiikkia ja tekivät tähän mennessä ainoan scorensa David Lynchin elokuvaan ”Dyyni”. Vuotta myöhemmin heiltä ilmestyi kuudes albumi ”Fahrenheit”, jonka laulusolistina kuullaan kuuluisan elokuvasäveltäjä John Williamsin poika Joseph. Tosin levyn ainoan hittisinglen ”I’ll Be Over You” laulaa Steve Lukather. Ei mene kuin vuosi, kun heiltä uusin levy ”The Seventh One”, jolla palattiin saundillisesti takaisin muutaman vuoden takaisen Toto IV:n aikoihin. Levyltä nousi kaksi yli muiden – ”Pamela” ja ”Stop Loving You”, jotka olivat kovia hittejä varsinkin Euroopassa. Nyt DVD:nä julkaistu ”Toto: From Past to Present: 1977-1990” julkaistiin sekä cd:nä että VHS:nä jo neljätoista vuotta sitten, joten vanhasta julkaisusta on kyse.

Kaikkiaan DVD sisältää rehellisesti sanottuna vain 13 raitaa 16 raidasta, sillä pari raitaa ovat aloitus- ja lopetusraita ja kolmas puolestaan neljän kappaleen medley. Eniten minua ihmetyttää se, ettei julkaisua ole päivitetty, sillä kaikkia videoita ei tältä julkaisulta löydy kuten ”99”:ää, eikä kuvaa ole masteroitu vastaamaan tämän päivän tasoa, joten kokonaisuus on tämän tason yhtyeen julkaisuksi melkoinen pettymys. Videokokoelman suuren plussan saa erinomaisesti miksattu 5.1.-ääniraita. Saundit pelittävät oikein kunnolla ja varsinkin kun silmät laittaa kiinni, niin aah tuota äänellistä nautintoa, joka korviin jymisee. Ihmetystä tosin herättää se, ettei tuosta ääniraidasta ole mitään mainintaa kannessa. Kokoelmalle olisi ollut hyvä saada jonkinlainen dokkari, sillä kyllä lähes 30-vuotta toiminut yhtye olisi sellaisen ansainnut. Onneksi musiikki voittaa kuvan, joten Toton ystäville tämä taatusti on mannaa korville.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Music Entertainment Inc., 1990