STOP THE PRESS!

The 69 Eyes – Devils

the_69eyes_devils1.Devils 2.Feel Berlin 3.Nothing on You 4.Sister of Charity 5.Lost Boys 6.Jimmy 7.August Moon 8.Beneath the Blue 9.Christina Death 10.Hevioso 11.Only You can Save Me
Arvio: 4/5

Aluksi täytyy tunnustaa, etten ole juurikaan kuunnellut The 69 Eyesia ennen tämän levyn ilmestymistä, lukuunottamatta paria isompaa hittibiisiä radiokanavilla surffaillessani. Ilokseni huomasin, että “Devils” on suorastaan hyvä levy ja The 69 Eyes ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuttavuus. Tekotaiteellisesta goottiangstista ei ole tietoakaan, vaan meno on hyvällä maulla tehtyä laadukasta ja tyylikästä rokettirollia synkeähköin elementein. Vokalisti Jyrki 69:n matala ja varsin tunnistettava ääni soljuu korvaan kauniisti,tukien bändin mallikelpoista soitantaa.
Soittamisen iloja rentous huokuu levyltä läpi. Sävellykset ovat toimivia, sanoituksissa liikutaan aihepiiriin sopivalla teemalla, muttei kuitenkaan rimaa alittaen. Paikoitellen biiseistä tulee auttamattomasti mieleen toinen “bändimme maailmalla” -Ville Valon laulamana tätä levy menisi HIMin tuotannosta milloin tahansa. Tällä kertaa hän tyytyy kuitenkin vain vierailemaan taustalaulajan ominaisuudesssa (Beneath the Blue). Ja tämä tietohan varmasti kiinnostaa ainakin ulkomaisia faneja – ovathan sekä HIM että The 69 Eyes kovaa valuuttaa maailmalla.

Hittimateriaalia levyltä löytyy useammankin biisin verran,sinkkulohkaisut“Devils” ja “Lost boys” kertovat kyllä kuulijalle, minkä kaliberin bändistä on kyse. Levyn menevämpi anti on juuri sitä, mitä “kuusysi” on parhaimmillaan: kaunista mutta karskia. Hitaammat biisit eivät jostain syystä toimi yhtä hyvin – johtuneeko sitten siitä, ettei balladi-tyyppinen epookkityyli välttämättä bändille aivan täysin istu, vaikka tämäkin puoli monille varmasti kolahtaakin. Levyllä kuuluu jonkin verran nyt-niin-muodikasta kasari-keyboardsoundia, mikä maustaa soppaa mukavasti. Tosin välillä meno äityy hieman turhankin kliseiseksi ja mahtipontiseksi (esim. Sister of Charity), mutta tämäkin lienee makukysymys. Monen mielestä tähän genreen kuuluu myös hieman hitaammat kappaleet niin kauan kuin homma ei mene aivan silkaksi juustoksi.

Bändi on jo aikaisemminkin kiertänyt pitkin poikin keski-Eurooppaa ja uutta kiertuetta pukkaa ensi talvena. Sitä ennen on kuitenkin Suomen kiertueen vuoro. Devils tulee eittämättä uppoamaan heavykansaan kuin veitsi voihin – meillä ja muualla.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright by Virgin/EMI 2004