STOP THE PRESS!

A-ha – The Singles 1984 – 2004

aha_singles1.Take On Me 2.The Sun Always Shines On TV 3.Train Of Thought 4.Hunting High And Low 5.Ive Been Losing You 6.Cry Wolf 7.Manhattan Skyline 8.The Living Daylights 9.Stay On These Roads 10.Touchy! 11.Crying In The Rain 12.Move To Memphis 13.Dark Is The Night 14.Shapes 15.That Go Together 16.Summer Moved On 17.Minor Earth, Major Sky 18.Velvet 19.Forever Not Yours 20.Lifelines
Arvio: 4/5

Kaikki alkoi siitä kun kolme kaverusta olivat kesämökillä työstämässä biisejä vuonna 1983. Kuinka ollakaan, lyötyään viisaat päänsä yhteen, he saivat kasaan kappaleen joka mullisti heidän maailmansa iäksi ja jonka he ovat joutuneet soittamaan joka jumalan keikallaan jo 20 vuoden ajan. Biisihän on tietysti Take On Me, joka kolmannen sinkkujulkaisunsa jälkeen lopulta löi itsensä läpi suuren yleisön tietoisuuteen. Luonnollisesti kyseinen megahitti on sijoitettu bändin 20-vuotiskokoelman ensimmäiseksi biisiksi.
Saipa tuo Norjan lahja popmusiikille työstää urallaan jopa tunnarin James Bond -elokuvaan The Living Daylights. Kappale ei monien mielestä ole missään nimessä Bond-biisien parhaimmistoa, mutta näyttääpä hienolta bändin CV:ssä joka tapauksessa. Kuin vaivihkaa A-ha on vuosien mittaan julkaissut 7 studioalbumia ja myynyt peräti 27 miljoonaa levyä. Ei ole siis täysin tuulesta temmattua kutsua bändiä 80-luvun popmusiikin kuninkaiksi. Kärkikastiin bändin voi helposti Depeche Moden, Duran Duranin, New Orderin ja Pet Shop Boysin seuraksi lukeakin. Vaan eipä bändin ura 80-luvulle jäänyt vaan hienoja biisejä on syntynyt vielä 2000-luvullakin. Esimerkiksi yksi levyn mahtavimmista kappaleista on mielestäni ehdottomasti nelisen vuotta sitten julkaistu The Summer Moved On.

80-luvun lopun ja 90-luvun alkupuolen biiseistä löytyy paljon U2:maisuutta. Kumpi sitten lie ”apinoinut” kumpaa, molemmat ovat joka tapauksessa biiseillään netonneet oman osuutensa kakusta. Levyltä ei huonoja biisejä löydy, keskinkertaisia muutamia ja suorastaan loistavia peräti useampia kuin odotinkaan. Mikäli 80-luvusta saa näppylöitä, levyä on vaikea suositella, sillä reilusti yli puolet levyn kappaleista ovat melko ehtaa kasaripoppia. Mutta mikäli harvinaisen maukas ja tyylikkäästi tuotettu pop-musiikki kiinnostaa, kannattaa A-haan tutustua. Tästä sopisi nykypoppareidenkin ottavan mallia!

Jarkko Rotsten for Smackthejack 2004

Photo’s Copyright By Warner Music International 2004