STOP THE PRESS!

Blues Explosion – Damage

blues_explosion1.Damage 2.Burn It Off 3.Spoiled 4.Crunchy 5.Hot Gossip 6.Mars, Arizona 7.You Been My Baby 8.Rivals 9.Help These Blues 10.Fed Up And Low Down 11.Rattling 12.Blowing My Mind
Arvio: 4/5

Mitä saadaan kun otetaan vaikutteita 90-luvun puolenvälin big beat -ilmiöstä, Fun Loving Criminals -yhtyeeltä, Beckiltä sekä perinteisestä blues- rockista ja sekoitetaan aineksista levyllinen materiaalia? Arvasit ihan oikein, Jon Spencerin luotsaaman Blues Explosion -yhtyeen uusi Damage -albumihan siitä syntyi. Löytyy levyltä toki vaikutteiden lisäksi myös ronskisti omaa rokkisoundia, eikä suinkaan huonoa sellaista.
On erittäin iloinen asia, että maailmasta löytyy vielä yhtyeitä jotka uskaltavat kokeilla erilaisia lähestymistapoja musiikkiaan kohtaan. Damage -albumia ei voi sanoa helpoksi levyksi, sillä se ei välttämättä aukene aivan ensimmäisellä kuuntelulla – kaikille tuskin aukeaa ollenkaan. Vaikka levyltä löytyy myös perinteisiä voimasointuriffejä, niin soppaan on sekoitettu lisäksi vaikutteita koneellisemmasta musiikista. Blues -pojat ovat tehneet levylle kappaleita yhteistyössä mm. DJ Shadow:n, David Holmesin, Dan The Automatorin sekä Public Enemystä tutun Chuck D:n kanssa.

Blues Explosionin Damage on rohkea levy, joka olisi helppo tuomita tekotaiteelliseksi surinaksi mutta toteutus puhuu puolestaan. Kokeellisuus on saatu toimimaan lailla junan vessan. Perinteinen rokkibändi yhdistettynä juuri sopivassa mittasuhteessa säröisiin samplebiitteihin toimii juuri niin kuin pitääkin, sortumatta liiallisen artsupörinän suohon.

Arvostelemani levyn mukana tuli lisäksi myös bonus-DVD joka sisältää äänitysstudiossa kuvattua videomateriaalia levynteosta. Muuta materiaalia levyltä ei oikeastaan löydy ja videokin on leikattu ikään kuin vasemmalla kädellä. Joten jos kaupasta ei bonus-levyllistä versiota saa, yöuniaan ei kannata moisen lasinalusen takia menettää.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright by Blues Explosion / Mute Records Limited, 2004