STOP THE PRESS!

Chemical Brothers – Push The Button

chemical_brothers01. Galvanize 02. The boxer 03. Believe 04. Hold tight london 05. Come inside 06. The big jump 07. Left right 08. Close your eyes 09. Shake break bounce 10. Marvi ging 11. Surface to air
Arvio: 4,5/5

Brittiläinen Chemical Brothers (Tom Rowlands & Ed Simons) on yksi menestyneimmistä konemusiikkiakteista. Poikien viidennellä Push The Button -levyllä on paikoitellen havaittavissa lievää paluuta duon ehkä parhaiten myynelle Dig Your Own Hole -levylle. Todellisesta paluusta 90-luvun big beat-ilmiöön ei kuitenkaan voitane puhua. Musiikillisia vaikutteita on jossakin määrin haettu vanhan koulun hiphopista ja muutamassa biisissä meininki on hieman samankaltaista kuin Prodigyn Always Outnumbered Never Outgunned -albumilla- joskin onneksi ilman punk-vivahteita. Levyn ensimmäisellä sinkkulohkaisulla, Galvanizellä vierailee jenkkiläinen rap-artisti Q-Tip, sekä Left Right -kappaleessa räpäyttää hieman pienemmän luokan moottoriturpa Anwar. Muitakin vierailijoita levyltä löytyy, kuten esimerkiksi Kele Okere ja Anne-Lynne Williams, jotka puhaltavat omalla panoksellaan levyyn henkeä ja syvyyttä.
Levyn henkilökohtaisten suosikkieni joukkoon nousi ehdottomasti energinen Galvanize tarttuvalla riffillään ja hillityn nostattavalla meiningillään. Come Inside on ehkä lähimpänä sitä ”vanhaa kunnon” läskibiittiä jolla Brothersit aikoinaan nousivat massojen suosioon ja biisi rokkaa todella kovaa. Push The Button todistaa jälleen Chemical Brothersin olevan yksi innovatiivisimmista ja taitavimmista sample-pohjaisen konemusiikin tekijöistä. Uusi levy on jälleen hieman eri tyylinen kuin aikaisemmat, mutta soundi on edelleen tunnistettava. Vaikka levyn rakenne noudattaankin jokseenkin samankaltaista kaavaa kuin bändin edellisetkin pitkäsoitot, on paketti kuitenkin todella toimiva ja jää ainakin allekirjoittaneen levylautaselle pyörimään vielä pitkäksi aikaa.

Jarkko Rotstén for smackthejack

Photo’s Copyright by Virgin / EMI 2005