STOP THE PRESS!

Eppu Normaali – Sadan vuoden päästäkin

sadan_vuoden_paastakin1.Hiljaa Huomiseen 2.Sadan Vuoden Päästäkin 3.Olin Vain Tuuli 4.Ei Sankariainesta 5.Lajinsa Viimeinen 6.Olen Tuntenut Sut (Enkä Voi Unohtaa) 7.Polttaa 8.Niin Äkkiä 9.Suolaista Sadetta 10.Missä Olen Juuri Nyt? 11.Niinkuin Jää Palaa 12.Vahingossa Vain
Arvio: 4/5

Eppu Normaali, tuo Suomen Rolling Stones, lienee kiistatta Suomen suosituin bändi. Eittämättä Sadan Vuoden Päästäkin -levy on varmasti vuoden odotetuin kotimainen Albumi. Kun bändi viettää 11 vuotta hiljaiseloa, uutta levyä kohtaan kerääntyy helposti runsaasti paineita. Fanit ikäänkuin odottavat, että koska levyä on tehty ja suunniteltu 11 vuotta niin sehän tulee luonnollisesti räjäyttämään ihmisten tajunnan niin musikaalisesti kuin lyyrisestikin. Eppu Normaali läiskäisee tällaisia ajattelijoita poskelle. Sadan Vuoden Päästäkin -albumi on sitä perus-eppua johon kaikki ovat tottuneet – ilman kruusailuja, ilman kikkailua.
Martti Syrjän taito leikitellä suomenkielellä on tallella, ja laulut ovat pullollaan tarttuvia sanaleikkejä. Jokseenkin kaikki kappaleet ovat luonteeltaan melko surumielisiä, mikä suomalaiseen melankoliaan tietysti sopiikin. Sanoitukset ovatkin levyn parasta antia. Musiikillisesti levyn biisit eivät juuri loistavuudellaan hohda. Lieneekö sitten ollut tarkoituksenmukaista antaa Martin laululle niin suuri rooli biiseissä. Muut soittajat soittavat varsin hillitysti taka-alalla ja vaikkapa tarttuvia kitarariffejä jää suorastaan kaipaamaan. Kaikeksi onneksi laulujen tekstit ovatkin niin rautaista tavaraa että ne jokseenkin pelastavat tilanteen.

On vaikea sanoa, mikä levyn biiseistä tulee jäämään radiokanavien pyöritykseen vuosikausiksi eteenpäin. Singlenäkin julkaistu Suolaista Sadetta on ehkä levyn parasta antia, eikä levyltä sinänsä huonoja biisejä löydykään. Kuten arvatakin ehkä saattoi, Sadan Vuoden Päästäkin on niin sanotusti ”varman päälle” tehty, hieno suomirocklevy. Mitäpä muuta Epuilta olisi toisaalta voinut odottaakaan? Vaikea tätä varmasti vihata on, ainakin jos taipumusta Eppujen diggailuun löytyy jo ennestään.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright by Poko Records 2004