STOP THE PRESS!

Eric Clapton – Sessions For Robert J

sessions_for_robert_jCD: Sweet Home Chicago * Milcows Calf Blues * Terraplane Blues * If I Had Possession Over Judgement Day * Stop Breakin Down Blues * Little Queen Of Spades * Traveling Riverside Blues * Me And The Devil Blues * From Four Until Late * Kind Hearted Woman Blues * Ramblin On My Mind DVD: Kind Hearted Woman Blues * Theyre Red Hot * Hellhound On My Trail * Sweet Home Chicago * When You Got a Good Friend * Milkcows Calf Blues * If I Had Possession Over Judgement Day * Stop Brakin Down Blues * Terraplane Blues * Hellhound On My Trail * Me And The Devil Blues * From Four Until Late * Love In Vain * Ramblin On My Mind * Stones In My Passway * Love In Vain * Little Queen Of Spades * Travelling Riverside Blues
Arvio: 4/5

”Sessions For Robert J” on omistettu Eric Claptonin suurimmalle esikuvalle, blueslegenda Robert Johnsonille. Valitettavan nuorena kuolleen Johnsonin kappaleita ovat vuosien varrella versioineet Claptonin ohella mm. Led Zeppelin, Rolling Stones ja monet muut. DVD:lle on taltioitu monikameratekniikalla Claptonin neljä studiosessiota, joiden pohjalta on valittu kappaleet CD-levylle. Lisäksi DVD:ltä löytyy hidaskäsi-Ericin kommentointia idolistaan sekä bluesin syvimmästä olemuksesta.
Paketin musiikillinen anti perustuu lähinnä kolmen soinnun blues-kaavaan. Tässä tapauksessa pari hassua sointua riittää vallan mainiosti, sillä Claptonin tulkinnasta huokuu se tietty aitous ja fiilis jota vaaditaan, että tämän tyyppistä musiikkia jaksaa kuunnella. Levyltä löytyy bändiotosten lisäksi myös ”mies ja kitara” -tyyppisiä ratkaisuja. Itse tykästyin Ericin soolobiiseihin ehkä enemmän, vaikka hienosti soittavassa bändissäkään ei ole sinänsä mitään vikaa. Ehdin jo pelätä pahinta, kun huomasin kansilehdessä sanan ”Protools”, joka viittaa vahvasti tietokoneisiin ja nykymusiikkiin. Kaikeksi onneksi pelkoni oli turha – vanhoja klassikoita ei ole lähdetty päivittämään liikoja. Syntikat, konebiitit ynnä muut hilavitkuttimet on jätetty suosiolla komeroon.

DVD:n olemassaolon tarpeellisuudesta en ole täysin vakuuttunut. Itseäni ainakin kävi tylsistyttämään bändin studiosessioiden seuraaminen – huolimatta ilmiömäisestä soitannasta. Kommenttiraidat ovat ehkä DVD-levyn parasta antia, siinä missä bonusraitana nähtävä ”behind the scenes” on turhinta mitä olen hetkeen nähnyt – miksi ihmeessä tällainen on tarvinnut tehdä, kun DVD jo itsessään kertoo mitä CD:n kulissien takana on tapahtunut? Toisaalta on otettava huomioon, että tämä CD/DVD-yhdistelmä on tavallisen CD-levyn hintainen, joten olkaamme tyytyväisiä tähänkin vähään, jos se ei miellytä, sitä ei tarvitse katsoa…

Eric Claptonia ei selvästikään ikä vielä paina. Kitarasankari tekee kunniaa yhdelle legendaarisimmista bluesvaikuttajista, ja suoriutuu tehtävässään kiitettävästi. Mikäli tunteella soitettu aito blues pistää vibaa punttiin, kannattaa Claptonin levy nakata pukinkonttiin!

Jarkko ”Scissorhand” Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright By Warner Music 2004