STOP THE PRESS!

Ceebrolistics – Ö

ceebrolics1.Tyomi 2.Tanhi 3.Resusc 4.Ohine 5.Uuvus/Luata 6.Lohum 7.Sinainin

Ceebrolistics on tehnyt melkoisen kokeellista tuotantoa jo vuodesta 1995 lähtien. Suomalaisen hiphopin pioneereihin kuuluva ryhmä kuulosti melkoisen tuoreelta ja saikin radiosoittoa kiitettävästi vuonna 2000 julkaistulla Hyviä juttuja-levyllä. Sittemmin hiljaiselo on vallannut Ceebrolisticsin maailman. Nyt julkaistu minicd Ö lupaa omituisuutta.
Kuulen ambienttia, kuulen Aphex Twinin kolinaa ja Kraftwerkin synaurkuja. Kuulen oldskoolia ja nu-skoolia sopusoinnussa. Kuulen Massive Attackin hämyisyyttä. Ceebrolistics on musiikillisesti taas ottanut harppauksen kohti tuntematonta. Kunpa tästä saisi jotenkin riisuttua tuon tympivän ”laulun” pois, koska se ei tee oikeutta musiikille. Vaikka kyseinen elementti onkin pelkkä monotoninen soitin, sen häiritsevyys on kielen taipumattomuudessa, sillä vaikka suomenkielen ohessa kappaleet sisältävät ameriikanenklantia, ei silti tule ensimmäiseksi mieleen, että tämähän se vasta hienoa on. Lisäksi levyn materiaali on melkoisen tasapaksua, joskin se tässä tapauksessa on positiivinen asia.

Ceebrolisticsin Ö on omituinen kokonaisuus. Eteerinen, utuinen ja hyvin kaunis. Kohderyhmä kylläkin on hakusessa, sillä perinteisemmän hiphopin ystävä ei varmaankaan saa tästä kovinkaan paljon irti. Kokeellisen musiikin ystävä taas varmaankin kokee nuo vokaalit hyvinkin rasittaviksi. Hienoa silti, että joku tahtoo hieman poiketa normeista ja tehdä jotain uutta.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Fullsteam Records, 2005