STOP THE PRESS!

Martti Servo & Napander – Rakkauden amiraali

sydamen_amiraali01. Nyt nappaa 02. Maapallo radallaan 03. Sydämen amiraali 04. Rinnereggae 05. Juhannuksen taika 06. Luottavaisin mielin 07. Marttyyrin aika 08. Pyöräilyn ystävä 09. Katse penkkaan päin 10. Tillintallin 11. Tähdet on saaneet peiton 11. Allun synttärit 13. Yleiskaava, eduskunta 14. Odysseus 15. El crusantera (instr.)
Arvio: 4/5

Monille yökyöpeleille on varmasti tullut tutuksi Martti Servo ”Subukka tv:n” sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä lähetettävästä chattiohjelmasta. Tässä ohjelmassakin herra esittää usein katsojien toiveita hänen omista kappaleistaan. Vähän aikaa sitten Servolta ja hänen yhtyeeltään Napanderilta julkaistiin albumi ”Sydämen amiraali”. Tätä levyä on Servon tutkimuksen mukaan kaikki pitäneet tähän mennessä heidän parhaimpana levynään. No, levy soittimeen, matomuki vasempaan käteen ja oikeaan ”riiseneitä” ja ei kun peffa hyllymään.
Levy käynnistyy kappaleella ”Nyt nappaa”, joka on taattu kesähitti, yhdistäen seitkytlukumaisen iskelmän ja sanoituksen servomaiseen tapaan romantiikkaan ja kalastukseen. Tässä jopa iskelmämusiikin vihaajienkin jalka alkaa vipattaa, kun biisissä päästään kunnolla vauhtiin. Levy jatkaa eteenpäin letkeästi, mutta kaikki kappaleet eivät ole pelkkää rallatuksia, vaan jopa aiheiltaan vakavampia kuten ”Luottavaisin mielin”. Myös valssi ”Tähdet on saaneet peiton” on vakavahenkinen kappale ja muistuttaa tyyliltään kotimaisten iskelmäartistien kappaleita. Levyltä löytyy myös anarkistisempi kappale ”Yleiskaava, eduskunta”, jossa sitten kyytiä saavat kaikki kettutytöistä Pelle Miljoonan kautta Mustan kissan tangoon.

Kokonaisuudessaan Martti Servo & Napanderin uusin tuotos poikkeaa hieman heidän tavanomaisista tuotoksistaan juuri vakavahenkisten kappaleiden osalta. Toisaalta se on hyvä asia, sillä pelkät rallatukset eivät jaksa innostaa, jos niillä on levy kokonaan täytetty. Siksi rehellisin mielin voinkin todeta, että ”Sydämen amiraali” on Servon & Napanderin paras levy toistaiseksi. Mutta nämäkin kappaleet ovat parhaimmillaan, kun yhtyeen näkee elävänä lavalla. Vappuna nähdyn keikan perusteella voin rehellisesti todeta, että bändi toimii erinomaisesti sekä levyllä että lavalla. Tästä ei enää huumorilla ryyditetty bilemusiikki voi parantua!

Jukka L.Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Ranka Records, 2005