STOP THE PRESS!

Original Motion Picture Soundtrack – Ray

ray_soundtrack1. Mess Around 2. I’ve Got A Woman 3. Hallelujah I Love Her So (Live) 4. Drown In My Own Tears 5. (Night Time Is) The Right Time 6. Mary Ann 7. Hard Times (No One Knows Better Than 8. What’d I Say (Live) 9. Georgia On My Mind 10. Hit The Road Jack 11. Unchain My Heart 12. I Can’t Stop Loving You (Live) 13. Born To Lose 14. Bye Bye, Love 15. You Don’t Know Me (Live) 16. Let The Good Times Roll (Live) 17. Georgia On My Mind (Live)
Arvio: 3/5

Taylor Hackfordin ohjaamasta Ray Charles elämänkertaelokuvasta ”Ray” on julkaistu kaksi soundtrackia, score ja mestarin itsensä esittämiä biisejä. Scoresta vastaa veteraanisäveltäjä Craig Armstrong, joka voitti muutama vuosi sitten parhaan musiikin Golden Globen palkinnon Baz Luhrmannin ohjaamasta ”Moulin Rouge” -elokuvasta. Nyt arvostelussa on kuitenkin mestarin esittämiä kappaleita sisältävä levy, joten pitemmittä puheitta suoraan levyn kimppuun.
Kappaleita levylle on saatu kerättyä 17 Ray Charles-hitin verran. Aloitusraitana kuullaan herran uran ensimmäisiin hitteihin kuuluva ”Mess Around”, joka pistää taatusti jalkaan vipinää. Mutta seuraava ”I Got a Woman” on se hitti, joka omalla tavallaan yhdisti gospelin ja r&b:n tiukaksi paketiksi Charlesin taidokkaalla tyylillä. Ei siis ihme, että jopa Beatlesit diggasivat siitä niin, että esittivät tuota kappaletta usein BBC:n radiolähetyksissä 60-luvun alkupuolella. Mukaan on mahdutettu muutama livetaltiointi, josta tulee erittäin hyvin ilmi kuinka sielukas laulaja Charles ennen kaikkea yleisön edessä oli. Hyvinä esimerkkeinä mainittakoon mm. ”Hallelujah I love her so” tai ”What’d I Say?”. Ensimmäinen kappale on lähinnä fiilistelykappale ja toisessa saavat tanssikengät vauhtia. Omat henkilökohtaiset suosikkini tällä levyllä ovat ”Georgia on My Mind”, ”Hit the Road Jack” ja ”You Don’t Know Me”.

Tästä levystä on oikeasti vaikea sanoa yhtään mitään, sillä musiikki on hyvää, mutta kokoelmana se on turhankin varman päälle rakennettu. Suurin osa kappaleista on juuri sitä, mistä ihmiset mieltävät Ray Charlesin saundin. Toisaalta se on hyvä asia, mutta nyt kun kuluttaja joutuu ostamaan erikseen scoren ja tämän, niin rahastuksen maku on aistittavissa. Tietenkin olisi levy-yhtiö tehdä tuplalevyjulkaisun, joka olisi tyyliin ”2 levyä yhden hinnalla” tai ainakin edullisempi hinnoittelultaan. Muuten tämä Ray Charlesin musiikkia sisältävä levy sopii juuri niille, jotka ovat vasta nyt tai vähän aikaa sitten tutustuneet herran musiikkiin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Rhino, 2004