STOP THE PRESS!

Ozzy Osbourne – The Prince of Darkness

prince_of_darknessOzzy Osbournen Prince Of Darkness box set sisältää neljä CD:tä / 51 biisiä ja 60-sivuisen bookletin, jossa läpikäydään Ozzyn ura sekä harvinaisia kuvia CD1&2 hittejä, demoja ja livejä remasteroituina mm. Mama, I´m Coming Home demo, Flying High Again live CD3 Oddities and Duets mm. For Heaven´s Sake with Wu-Tang Clan, Iron Man with Therapy CD4 Under Covers mm. In My Life (Beatles), For What It’s Worth (Buffalo Springfield), Sympathy For The Devil (Rolling Stones)
Arvio: 2,5/5

Ozzy Osbourne on varmasti mies, joka ei esittelyitä kaipaa. Monet tuntevat hänet yhtenä raskaan rockin legendoista ja nuorempi sukupolvi lähinnä tosi-tv-sarjan ”Osbournes” hörhöilevänä isänä, joka on kuin kännissä tai pilvessä. No, joka tapauksessa nyt markkinoille on ilmestynyt neljän cd:n boxi ”Prince of Darkness”. Tuttujen kappaleiden lisäksi luvassa on myös harvinaista materiaalia, jota on aiemmin löytynyt vain bootleg-levyillä, mutta nyt nämäkin on pistetty kuntoon ja päästetty julkisuuteen.
Boxin kahdella ensimmäisellä levyllä tehdään läpileikkaus Ozzyn soolouraan. Suurin osa kappaleista on joko livetaltiointeja tai demoversioita. Seasta löytyy myös muutamia ennen julkaisemattomia biisejä. Kuten herra itse boxin mukana tulevassa kirjassessa kertoo, hän ei halunnut kokoelmasta mitään tavanomaista, joten tästä syystä asia onkin hyvin ymmärrettävissä. Nämä levyt toimivat erinomaisesti ja tuovat esiin Ozzyn vahvuuden lavaesiintyjänä, sillä siellä hän pääsee vauhtiin.

Kolmas levy on nimeltään Oddities And Duets, joka kertoo mistä oikein on kysymys. Ainakaan allekirjoittanut ei kovinkaan tästä levystä innostunut, sillä monet ns. hörhökappaleista ovat suoranaista roskaa, oikein ihmettelen miksi niitä yleensäkään on pistetty mukaan pakettiin. Yksi tällaisista on Ozzyn ja Dweezil ”Frankin poika” Zappan versio Bee Geesin hitistä ”Staying Alive”, joka ei pelitä mitenkään, eikä edes ole huvittava. Toisaalta muutama hyvä duetto tuolta levyltä löytyy. Hyviä esimerkkejä ovat vanha Black Sabbath -klassikko ”Iron Man”, jonka Ozzy esittää yhdessä Therapy? -bändin kanssa ja Black Sabbathin kanssa vuonna 1998 äänitetty ”Psycho Man”.

Neljäs levy onkin sitten täynnä cover-biisejä. Kirjasen mukaan kaikilla kappaleilla on ollut jokin merkitys Ozzyn elämässä tai ainakin hänen vaimonsa Sharonin elämässä, sillä ainakin biisin ”Good Times” hän oli Ozzya vaatimalla vaatinut äänittämään. Ehkä rokkaavimmat biisit kuten ”21st Century Schizoid Man” tai ”Missisippi Queen” toimivat parhaiten, kun taas Beatlesien kaunis ”In My Life” on lähinnä väsähtänyt versio, eikä Ozzy saa kunnolla tunnetta tulkintaansa. Levy on kokonaisuudessaan hyvin epätasainen ja tunnelmaltaan sekava. Allekirjoittaneelle levy jäi puolivillaiseksi jutuksi, se on varmaan tehty suhteellisen nopealla tahdilla.

Kokonaisuudessaan ”Prince of Darkness” on keskinkertainen kokoelma, jonka vahvuudet ovat juuri ensimmäiset kaksi levyä ja muutamat valonpilkut kahdella muulla levyllä. Tuntuu siltä, että kokoelman kasauksessa on ollut hirveä kiire saada tuotos pikaisesti markkinoille. Täytyy kuitenkin kehua sitä, että muutamat kappaleet osoittavat, että Ozzy hörhöilyistään huolimatta on huumorimiehiä musiikinkin suhteen. Tämä kokoelma tuskin pettää Ozzy-fanin toiveita, joten heille suositeltakoon.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Epic, 2005