STOP THE PRESS!

Ismo Alanko Säätiö – Minä ja pojat

ismo_alanko_saatio_cd1.Lumous Katoaa 2.Rakkaus Hallitsee 3.Silloin Kun Taivas Vielä Auttoi Meitä 4.Ruuvaa, Väännä, Säädä, Hinkkaa 5.Pentti 6.Isä Ja Lapsi 7.Joensuu 8.Liikaa 9.Pakko Tehdä Duunii 10.Minä Ja Pojat 11.Kaikki Raitistuu
Arvio: 3/5

Ismo Alanko kuuluu yli 20-vuotisen uransa perusteella ehdottomasti suomalaisen rockin kansanperinteeseen. Aiemmin tänä vuonna julkaistu livelevy ”Elävää Musiikkia” tarjosi jo hieman esimakua uuden ”Minä Ja Pojat” -albumin rokkaavasta meiningistä. Hallanvaaran liki sinfoniamaiset piirteet saivat tällä kertaa väistyä, sillä Säätiö vaihtoi rock-vaihteen silmään. Koneitakaan ei tältä levyltä löydy, kitaroiden, rumpujen ja basson lisäksi. Paluu Hassisen Koneeseen? Ei sentään.
”Minä Ja Pojat” -levystä oli tarkoitus tehdä Säätiön tähän asti helpoiten lähestyttävä levy, ja siinä onkin onnistuttu. Levyn soundi on tuore ja voisi helposti kuvitella tämän uppoavan niin vanhoille Hassisen Kone-faneille kuin heidän jälkikasvulleenkin. Levyn on tuottanut nuoremman polven tuottaja Jussi Jaakonaho. Paikoitellen osasta kappaleista, etenkin Joensuu-biisistä, tulee mieleen myös CMX:n tuotanto. Levyn nimibiisi tuo mieleen Hassisen Koneen punkahtavamman tyylin ja se onkin levyn menevintä antia. Ei ole vaikeata kuvitella kantakapassa istuvia hoilaamassa yhteislauluna levyn päättävää ironista perisuomalaista juomalaulua, Kaikki Raitistuu, jossa Ismon kanssa duetoi Marjo Leinonen.

Ismo Alangon Säätiön ”Minä ja Pojat” on eittämättä helposti lähestyttävä kokonaisuus, josta löytyy jokaiselle vähän jotakin. Lopputulos on kuitenkin valitettavan vaisu. Biisit eivät jää päähän soimaan, vaikka yritystä kovasti onkin. Sanoittajana Alanko on edelleen maamme ehdotonta kärkikastia, eikä biiseissäkään sinänsä varsinaista vikaa ole. Jotenkin vain odotin, että levyltä olisi löytynyt omaperäisempääkin kamaa. Tällä kertaa aidan korkeinta kohtaa ei lähdetty tavoittelemaan, mikä ilmeisesti oli levyntekijöiden tarkoituskin. Biiseistä kuitenkin kajastaa soittamisen riemu, joka on rockin ehdoton elinehto.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s copyright by Poko Records 2004