STOP THE PRESS!

Last Vegas

Last VegasOhjaus: Jon Turteltaub
Käsikirjoitus: Dan Fogelman
Tuotanto: Amy Baer, Joseph Drake, Laurence Mark
Pääosissa: Robert de Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman, Kevin Kline, Mary Steenburgen
Arvio: 4/5

Last Vegas esittelee meille ukkonelikon, jotka ovat pitäneet yhtä jo kuudenkymmenen vuoden ajan. Enemmän tai vähemmän elämän myötä- ja vastamäissä pidetyt yhteydet vahvistuvat taas, kun eräs gubeista aikoo taluttaa 40 vuotta juniorimman nuorikkonsa alttarille ja reteesti Vegasissa tietysti. Monien vaiheiden jälkeen koko kööri saa kuin saakin pakattua Tenansa ja verenpainelääkkeensä vyölaukkuun ja kömmittyä kasinokaupunkiin. Siellähän sitten varsinaisesti alkaakin tapahtua, kuten arvata saattaa. Lopputulemana ystävysten välit vahvistuvat entisestään ja kaikki saavat jotakin.

Tämä on periaatteessa harmitonta perus-Hollywoodhuttua mutta ehdottomasti toimivimmasta päästä. Varsinaisia superyllätyksiä sinällään löyhä juoni ei tarjoa mutta onneksi tapahtumat tarjoillaan uskottavasti ja sensitiivistä pelisilmää käyttäen. Ja kun komediaa tehdään niin onpa tarjolla ihan vapauttavia naurujakin. Sehän se on pääasia. Elokuva lähtökohtaisesti taidemuotona on tarkoitettu viihdyttämään ja kyllä, tämä viihdyttää. Last Vegas on kevyt mutta kutkuttava ja jos jostain elokuvasta voi sanoa, että se on lämminhenkinen ja sympaattinen niin tästä. Ja mitä vikaa siinä on? Tämä sopii koko perheelle vaikkapa jouluelokuvaksi, Tästä tulee hyvä mieli eikä siinä voi olla mitään pahaa.

Mitäpä sanotte kvartetista Morgan Freeman, Robert de Niro, Michael Douglas ja Kevin Kline? Aivan. Neljä miestä, 6 Oscaria. Ja kun listaan lisätään vielä naispääosan Mary Steenburgen, niinikään Academy Award- palkintoineen, niin voidaan sanoa castingin olevan vuoden kovin. Ja hyvin herrat vetävät, mikäli se nyt kellekään tulee yllätyksenä. Eikä Steenburgen häviä papoille yhtään, ehkä jopa päinvastoin, hänen naisenergiansa tuo hyvää sähköä valkokankaalle aina kun hän kuviin ilmaantuu ja hän vetää kahden pääosaherran kanssa ystävystyvänä kapakkalaulajana roolinsa hyvin aidosti ja maanläheisesti. Pääosan herrat eivät yritä, he vaan ovat ja juttu toimii. Hauskaa on. Herrojen keskinäinen velmuilu saattaa ihan hyvin olla jatkumoa tosielämässäkin tapahtuvista naljailuista – niin ainakin katsoja haluaa uskoa. Elokuvan kenties hauskimman sivuroolin tekee cameo-roolissa piipahtava 50 Cent. Siinä jää suunpieksäjä kakko…ei vaan viidenneksi kun tosimiehet ryhtyy bailabaila!

Hauska piirre elokuvassa on, että päähenkilöiden taustoja ei hirveästi avata vaikka heitä ns. seurataan 58 vuoden ajan. Okei, perhesuhteet suunnilleen käydään läpi mutta vaikkapa ammatteja ei. Sitä ei jääkään kaipaamaan. Kiitos käsikirjoituksen ja taitavan esittäjäryhmän, elokuvassa ei oikeastaan tunnu edes olevan tyhjäkäyntiä. Lähinnä animaatioelokuvia ja TV-sarjoja aiemmin kirjoittanut Dan Fogelman tuntuu varsin lupaavalta kynäniekalta, jolta voi odottaa lisää samanlaista harmitonta mutta sanomaltaan tärkeää tekstiä. En usko, että tällaista supernelikkoa olisi kovin huonolla käsikirjoituksella samaan leffaan saatukaan. Ja elokuvan sanomaa, tässä tapauksessa vanhusten elämästä ja heihin suhtautumisesta, ei alleviivata, se vain liukuu esille. Kuvaus ja äänitys on juuri niin laatutyötä kuin sopii odottaa tämän sortin leffalta.

Ja arvatkaapa soiko Earth Wind & Fire:n September päässä tauotta tämän rainan perästä?

Lisämateriaalina elokuvatekijöiden kommenttiraidan lisäksi mm. näyttelijöiden haastatteluja, tutustutaan Las Vegasin kuvauspaikkoihin, ”Neljä legendaa” puolestaan esittelee pääosan esittäjät.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Universal Home Entertainment, 2014

Traileri: