STOP THE PRESS!

Koneveljet – Hoax

koneveljet1.Welkom – 2.Kompa – 3.Elektab – 4.Sleepwalk – 5.Redux – 6.Aloo – 7.Damn – 8.Nepstation – 9.Rawhk – 10.Glorya – 11.Arro – 12.Bosse
Arvio: 4,5/5

Koneveljet -poppoon Jari Kokkonen sekä Kimmo Kajasto ovat molemmat työskennelleet konemusiikin parissa varsin pitkään. Molemmat ovat olleet vahvasti Rinneradio -projektin parissa ja Kajasto on lisäksi ehtinyt työskentelemään muiden muassa Max Payne -pelien soundtrackien parissa. Kolmas koneveli, DJ Borzin, on niin ikään pitkän linjan tiskijukka ja häärii kokoonpanossa efektien ja samplereiden kimpussa. Levyn kappaleiden tekijätietoja tarkastellessa suurin osa näkyy olevan nimenomaan herra Kajaston käsialaa, mutta muillakin jäsenillä on varmasti ollut painavia sanoja sanottavaan levyn työstöprosessissa.
Hoax on kerrassaan ilahduttavaa kuultavaa, kuten innovatiivisen musiikin kuuntelu useimmiten on. Suomalainen konemusiikki on useasti ryppyotsaisen totista vääntöä. Onkin hauska todeta Koneveljiltä löytyvän aimo ripaus sekä itseironiaa että huumorintajua, sortumatta kuitenkaan liiallisuuksiin. Esimerkiksi kappaleessa ”Welkom” annetaan toiminta- ja käyttäytymisohjeita suomalaiseen kulttuuriin. Muutamassa biisissä tuli väistämättä mieleen että ”tämähän voisi olla Rinneradiota jos tähän pistäisi Tapani Rinteen soittamaan saksofonia”. Tämä tosin johtuu lähinnä miesten omalaatuisesta kädenjäljestä jota olemme saaneet Rinneradion muodossa nauttia jo vuosikausia. Miesten pitkä tuotantokokemus näkyy levyllä, mutta ei suinkaan hengettömänä ylituotantona, vaan kekseliäisyytenä ja lämpöisinä soundeina.

Koneveljiä on mahdotonta kategorisoida mihinkään tiettyyn konemusiikin alalajiin. Levyltä löytyy vaikutteita niin elektrosta, housesta, trancesta kuin rikkonaisemmastakin biitistä. Muutamasta kappaleesta tulee etäisesti mieleen brittiläinen Underworld tai vaikkapa legendaarinen Yello. Varsinaisia verrokkeja on kuitenkin varsin vaikeata ryhtyä nimeämään. Miesten aiempi tuotanto on saanut paljon kiitosta ulkomailla niin nimekkäiltä tiskijukilta kuin arvostetulta klubilehdistöltäkin. Jaksan vakaasti uskoa että tämäkin julkaisu tulee saamaan jalansijaa myös rajojemme ulkopuolella.

Jarkko Rotstén for smackthejack.

Photo’s Copyright By Exogenic Breaks Records 2005