STOP THE PRESS!

Liekki – Rajan piirsin taa

Liekki_Rajan_piirsin_taa1. Lilja – 2. Valeria – 3. Tuomitun tie – 4. Päijänne – 5. Tytöt / kadut / paluu – 6. Veljet – 7. Rannalla – 8. Vanha puu – 9. Rintama – 10.Jäljet – 11.Saarelaiset – 12.Sinun luona kerran – 13.Lahja – 14.Ero – 15.Rajan piirsin taa
Arvio: 4/5

Tässäpä on levy, jonka tahtiin voisi kuvitella heräävänsä aurinkoisena sunnuntaiaamuna. Liekki on yksi Suomen harmittomimmista bändeistä – voiko noin kiltinnäköisiä poikia vihata? Bändin musiikki noudattelee jokseenkin samaa linjaa. Toisaalta bändin edellisen levyn nimi- ja hittikappale Korppi jakoi mielipiteitä varsin rajusti. Itse tykästyin kyseiseen ralliin, ja ennen tätä levyä se olikin ainoa kappale jonka olen bändiltä kuullut. Korppi oli kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvällä tavalla erilainen ja tuore kappale. Bändin kolmannen albumin, Rajan piirsin taa, kappaleissa tuntuu olevan välillä häiritsevän paljon samoja elementtejä kuin kyseisessä hittibiisissä. Onneksi levyltä löytyy myös todella hienoja ja omaperäisiä kappaleita kuten levyn loppupuolelta löytyvä kaunis Ero.
Säveltävän laulajakitaristi Janne Kuuselan lauluääni on pehmeä ja persoonaallinen, joskin artikulaatiossa olisi välillä parantamisen varaa. Allekirjoittaneelle ainakin tuotti välillä vaikeuksia saada kaikista sanoista selvää. Muutkin soittajat hoitelevat hommat kotiin kiitettävästi ja levyn soundimaailma on todella elävä, ilmava ja lämmin – vahvasti 70-luku-vaikutteinen rhodespianoineen kaikkineen. Tunnelma on parhaimmillaan psykedeelisen mystinen ja imaisee kuuntelijan sisäänsä. Peräti 70-minuuttinen kokonaisuus jaksaa pituudestaan huolimatta kiehtoa loppuun saakka. On ilahduttavaa että näinä ylituotetun hittituuban aikoina tällainen paikoitellen progehtavakin rokki uppoaa levyjä ostavaan kansaan. Rajan piirsin taa on ehdottomasti sielukkain suomirock-levy pitkään aikaan!

Jarkko Rotstén for smackthejack

Photo’s Copyright By Universal Music Oy, 2005