STOP THE PRESS!

Pauli Hanhiniemen perunateatteri – Kaikki rakkaudesta

perunateatteri1.Suudellaan 2.On Kuin Olis Syksy 3.Mä En Tiennyt Ikävästä Mitään 4.Yöjuna 5.Veljeni John 6.Tervetuloa 7.Hopealuoti 8.Vähät Rakkaudesta 9.Tähtihetki 10.Sano Mulle Jotakin 11.Jätkä Taksissa 12.Rakkaus On
Arvio: 4/5

Pauli Hanhiniemi Perunateattereineen on saanut aikaan levyn josta kyynisemmänkään arvostelijan on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Laulajalla ei ole ärsyttävää lausuntaa, sanoituksissa ei ole ylimääräisen paljon kikkailua, biisit ovat maanläheisiä mutta kuitenkin kekseliäitä ja tarttuvia. Hanhiniemi bändeineen ei ole biisejä nikkaroidessaan etsinyt aidasta sitä matalinta kohtaa.
Levyltä löytyy niin perinteisempiä suomirokki-ralleja (Veljeni John, Tähtihetki, Rakkaus On) kuin hitaampiakin biisejä. Rokimpia kappaleita kuunnellessa ei voi välttyä tunteelta, etteikö hyvin samankaltaisia biisejä olisi kuultu monesti ennenkin, vaikka tuotannossa sinänsä ei mitään vikaa olekaan. Tunnelmallisia slovareita levyltä löytyy itseasiassa useampiakin, joista osa on suoranaisia helmiä, kuten esimerkiksi kappaleet On Kun Olis Syksy ja Tervetuloa. Jätkä Taksissa -kappaleen komppipuolella on havaittavissa jopa letkeitä hiphop-vaikutteita. Liekö levyntekoprosessissa vahvasti mukana olleella tuottaja-guru Lex Luthorilla (Paleface, Ezkimo…) ollut näppinsä pelissä.

Jo noin kymmenen vuoden yhteinen taival on hitsannut bändin yhteen ja se myös kuuluu soitannassa. Pauli on edelleen Suomen ehdottomasti parhaita sanoittajia. Rakkautta levyllä käsitellään monilta eri kanteilta. Kappaleista löytyy perinteistä romantiikkaa, veljesrakkautta, ikävää ja eron tuskaakin. Rakkaus aiheena on tietysti yleisöä ajatellen helppo – kenen tahansa teinitytöstä rekkamieheen on helppo samaistua tämän levyn teksteihin. Sanoitukset ovat oivaltavia ja ne tarttuvat yllättävän hyvin päähän. En yleensä opi laulujen sanoja ulkoa mutta huomasin jo toisella kuuntelulla hyräileväni biisien mukana.

Kaikki Rakkaudesta -albumillaan Pauli Hanhiniemen Perunateatteri kiillottaa kannuksiaan yhtenä suomirokin kulmakivistä, joita kansa rakastaa. Täytebiisien sijaan Kaikki Rakkaudesta on pullollaan sinkkubiisejä. Pidän pienenä ihmeenä, mikäli mikään levyn kappaleista ei jää pyörimään radiokanaville vuosikausiksi eteenpäin Eppujen ja J. Karjalaisen seuraksi.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s copyright by Universal Music, 2004