STOP THE PRESS!

Rammstein – Reise reise

rammstein01.Reise, Reise 02.Mein Teil 03.Dalai Lama 04.Keine Lust 05.Los 06.Amerika 07.Moskau 08.Morgenstern 09.Stein um Stein 10.Ohne dich 11.Amour
Arvio: 3/5

Rammstein on sikäli jännittävä konsepti että se on varmasti yksi maailman parhaiten menestyneistä yhtyeistä, jotka eivät laula englanniksi. Bändin edellinen levy menestyi varsin mukavasti, ja uusimmainenkin on jo pari viikkoa viihtynyt Suomen listaykkösenä. Uusimmalla levyllään bändi jatkaa edelleen toimivaa linjaansa. Rasvaista saksankielen lausuntaa, ahdistavia sanoituksia ja mahtipontisen julmaa mättöä. Voisi kuvitella että tällaista mäiskettä ei jaksaisi koko levyllistä kerralla kuunnella, mutta levyllä on sopivasti vaihtelua biisien välillä, joten läpikuuntelu ei tuota lainkaan vaikeuksia – elleivät sitten sanoitukset ala ahdistamaan liikaa. Esimerkiksi kappale “Mein teil” kertoo yksityiskohtaisen tarinan miehestä, joka löysi deittipalstan kautta uhrin joka halusi tulla syödyksi. Ja tarinahan on muuten tosi. Hassua sinänsä että Euroopassa ei ole käytössä varoitustarroja, jotka vinkkaisivat levyn sisältävän jokseenkin arveluttavaa sanailua. Tämä on niitä levyjä, joita en ostaisi lapselle joululahjaksi…

Sanoituksista löytyy paljon yhteiskunnallista sanomaa, mistä huokuu että Rammstein ei ole pelkkä ’diibadaaba’-sankarihevibändi, joka laulaa lähinnä tanssivista menninkäisistä. Toisaalta amerikanvastaisuus on varsin muodikasta – kokista ja mikkihiirtä on loppujen lopuksi varsin helppoa kritisoida. Levyn loppuun mahtuu valitettavasti myös kaksi ontuvahkoa rakkauslaulua, jotka eivät onnistuneet ainakaan arvostelijaa syvästi koskettamaan. Ehkä se saksankieli ei oikein tässä tapauksessa sovellu lemmentunnustuksiin.

”Reise reise” on melko tasaisen ok levy. Mikään kappaleista ei juuri nouse muiden yläpuolelle. Hieman muiden alapuolelle sen sijaan valahtavat nuo mainitsemani pari viimeistä kappaletta. Musiikillisesti Rammstein ei tällä kertaa juurikaan yllätä, mutta täyttää kuitenkin hienosti tehtävänsä.

Googlen avulla internetistä löytyy kielitaidottomien onneksi kappaleiden valmiit käännökset. Niihin kannattaa tutustua, sillä vaikka raskas heavymusiikki yhdistettynä rasvaiseen saksankielen lausuntaan sinälläänkin on jo hyvin viihdyttävää, niin “Reise Reise” sisältää paljon tutustumisen arvoista painavaa asiaa.

Jarkko Rotstén for Smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Music, 2004