STOP THE PRESS!

Sami Saari – Neljäs

sami_saari_neljas1.Uusi sukupolvi 2.Rikki jo ennen sua 3.Langan toisessa päässä 4.Rakkauden tähden 5.Maailman sydän 6.Se on okei (kitarani minkä teit) 7.Julma maailma 8.Hei mies 9.Smalltalk 10.Tyylikkäimmät autot 11.Nälkä, jano ja kaipuu
Arvio: 4,5/5

Jokunen vuosi sitten hitintapaiseksikin noussut Iisimmin -kappale herätti itsessäni aikoinaan lievää ärsytystä, johtuen lähinnä Saaren ylinasaalisesta laulutyylistä. Hieman pelonsekaisin tuntein lähestyin artistin neljättä pitkäsoittoa ja onnekseni sainkin todeta, että tämähän on suorastaan hyvä levy – suorastaan parhaita suomenkielisiä levyjä mitä olen kuullut pitkään aikaan. Mukavaa huomata, että Suomen kokoiseen maahan mahtuu oikeita soul-artisteja!

Myönnettäköön, että en ole maestron aiempia levyjä pahemmin kuullut, mutta silti on todettava että herra Saari ja hänen Sonics- bändinsä ovat todellakin iskussa. Levy on täynnä lämpimiä soundeja ja tarttuvaa groovea. Tuo lämpö, josta aina jaksan arvosteluissani mainita, lienee peräisin siitä, että pojat ovat kansilehteä siteeratakseni soittaneet aikuisten oikeasti, oikeilla soittimilla oikeassa studiossa. Vaikka varsinaisia radiohittejä levyltä nyt ei juuri välttämättä löydykään, arvostelijaan erityisesti kolahtaneena helmenä mainittakoon loistava Maailman sydän -kappale, joka on kunnon acid jazz -trippailua parhaimmillaan. Levy on muutenkin ehkä astetta enemmän kunnon funk/soul-vääntöä ja hiukan vähemmän Onnen kyyneleet -tyylistä radionova-tuubaa. Jos Saarelta vielä taittuisi englannin kieli, niin en hetkeäkään epäilisi, etteikö tämä menisi läpi rajojen ulkopuolellakin. Jos levystä jotain negatiivista on sanottava, niin biisien sanoitukset eivät ole ihan nokkelimmasta päästä, mutta eivät myös toisaalta käy hermoonkaan. Saaren lauluääni jakaa myös varmasti mielipiteitä – toisten mielestä mies ei ole soulia nähnytkään, mutta ainakin henkilökohtaisesti voin sanoa, että homma toimii juuri niin kuin pitääkin.

Useimmiten jokaisella levyllä on jokin biisi, jokin soundi tai jokin muu aspekti joka pidemmän päälle ärsyttää. Neljäs on sikälikin erikoinen levy, että se ei oikeastaan ärsytä millään osa-alueella. Vaikka suomeksi laulettu musiikki ei yleensä ottaen omaa sydäntäni lähimpänä olekaan, tämä levy tullee kuluttamaan levylautastani jatkossakin.

Jarkko Rotstén for smackthejack

Photo’s copyright by Bonnier Amigo Music Finland 2005