STOP THE PRESS!

Neil Young – Greatest Hits

neil_young1. Down by the river 2. Cowgirl in the sand 3. Cinnamon girl 4.Helpless 5. After the gold rush 6. Only love can break your heart 7. Southern man 8. Ohio 9. The needle + the damage done 10. Old man 11. Heart of gold 12. Like a hurricane 13.Comes a time 14. Hey hey, my my (Into the black) 15. Rockin’ in the free world 16. Harvest moon
Arvio: 4/5

Hifistien ja progefanaatikkojen kauhu Neil Young on jo vuosikymmeniä toteuttanut omaa musiikillista vallankumoustaan, jonka aikana rock on muokkautunut rosoisesta happopäisestä eteerisyydestä helpommin sulatettaviksi ajanvieterallatteluksi. Letkeys on aina ollut tärkeä osa Youngin musiikkia, ja usein kappaleet ovatkin soitannallisesti sellaisia räpellyksiä, että koulutettu muusikko kääntyy haudassaan jo ennen kuolemaansa joutuessaan kohtaamaan herran tuotantoa. Suosiota Young on kuitenkin aina nauttinut runsaasti. Itse en ole miehen tuotantoon pahemmin perehtynyt, mitä nyt muutama vinyyli kerää pölyä hyllyn nurkassa. Nyt onkin oiva tilaisuus kuulla jonkinlainen läpileikkaus urasta ”Greatest Hits”-levyn muodossa.

Ensivaikutelma on ristiriitainen, koska tahtoisin pitää tätä loistavana, mutta jokin potkii vastaan. Ne muutamat kappaleet, jotka tunnen, tuntuvat yksinäisiltä. Vähitellen alkaa kokonaisuus aueta paremmin, mutta se ei ole sellainen kokonaisuus, jonka vietäväksi voisi täysin antautua. Hiomaton soitto kuuluu selkeästi läpi ja tuntuu muuten melko rentouttavalta, mutta muutamat rakkauslaulut puistattavat teennäisyydellään. En vain jaksa kuunnella jotain ”Only love can break your heart”-tyylistä lässytystä. Ja vaikka rouheaa rokkia onkin tarjolla monen kappaleen verran, folk-kantri-säätö ”Comes a time” vetää mielen mustaksi. Ei kiitos.

Varmasti seuraavan baarikeskustelun aikana ystäväni vetävät minua turpaan tämän tekstin johdosta. Levyn kannessa on tarra, jossa lukee isolla ”Original master mixes of 16 classic tracks”. Ja melkoista surinaa levy osittain onkin, tästä iso käsi. Muutoin hieman ontto olo jäi, koska selvästikin sävellysten ja sovitusten tasapaino on yhtä hyvä kuin George W:n hallinnon tekemät päätökset. Ei silti on levyllä monta helmeä, kuten ”Cinnamon girl” ja ”Heart of gold”, ja tämä kivasti palauttavatkin mielen valoisuuteen.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Warner Music, 2004