STOP THE PRESS!

The Pogues – The Ultimate Collection

poguesCD 1:
1.Rayny night in Soho 2.Sally MacLennane 3.The Irish Rover 4.Dirty old town 5.Fairytale of New York 6.Streams of whiskey 7.If I could fall from grace with God 8.Fiesta 9.Body of an american 10.Misty Morning, Albert Bridge 11.Repeal of the licensing laws 12.Boys from the county hell 13.The sunnyside of the street 14.A pair of brown eyes 15.Summer in Siam 16.The sickbead of Cuchulainn 17.London girl 18.Tuesday morning 19.White city 20.Hell’s ditch 21.Young Ned on the hill 22.Thousands are sailing
CD 2:
LIVE AT THE BRIXTON ACADEMY
Arvio: 4/5

80-luvulla perustettu irkkupoppia soittanut The Pogues hajosi 1996 jättäen jälkeensä merkittävimmän yhdistelmän irlantilaista kansanmusiikkia ja popmusiikkia. Poguesin tärkeimmät levytykset ovat esiintyneet ennenkin kokoelmilla, mutta nyt julkaistu ”The ultimate collection” pitää sisällään myös live-levyn, Live at the Brixton Academy. Koska tätä liveä ei saa muussa muodossa, voi hyvin ymmärtää Pogues-fanien märinät nettifoorumeilla: jälleen pakotetaan ihminen täyttämään cd-hyllyään yhdellä kokoelmalevyllä, jota ei varsinaisesti tarvitse.

Minua jälleen kiehtoo tämä irlantilainen meininki. Kokoelmapuoli levyssä on erittäin hyvä läpileikkaus bändin urasta. Levy sisältää erittäin tunteikasta soitantaa, miellyttävää tarinointia ja mukavia melodioita. Jälleen mieleen nousee tahto nousta ylös tuolista ja huutaa maailmalle suureen ääneen sen minua kohtaan tekemät vääryydet. Sitä en toki tee, vaan unelmiini sukellan. Poguesin loisteliaan rento, mutta varma, ote luo sellaisen fiiliksen, että vaikka tämäkin päivä on huono päivä, ei maailma tähän lopu. Hyvä olo valtaa koko ruumiin levyä kuunnellessa. Live-osuus on melko hyvälaatuinen ja siitä selkeästi huokuu innokas, mutta rento, ote, jolla bändi ottaa yleisön haltuunsa. Hauska kuriositeetti myös orkesteriin perehtymättömille.

The Pogues Ultimate Collection on erittäin hyvä kokoelma sinulle, joka pidät irkkumusiikista, mutta et omista yhtään Poguesin levyä. Jos taas omistat bändin tuotantoa, tämä ei ole kovinkaan tarpeellinen ostos. Ellet sitten ole himofani, jolloin tuo live-levy varmasti maistuu makoisalta. Kaiken kaikkiaan tämä tupla-cd on hyvä ja miellyttävä paketti. Levyä kuunnellessa menee mukavasti alas stout jos toinenkin. Mahtavuutta! Ja ennen kaikkea hyvyyttä!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Warner Music UK Ltd. , 2005