STOP THE PRESS!

Iron Maiden – Edward the Great – The Greatest Hits

iron_maiden1.Run to the hills 2.The number of the beast 3.The trooper 4.Flight of Icarus 5.2 minutes to midnight 6.Wasted years 7.Can I play with madness 8.The evil that men do 9.Bring your daughter to the slaughter 10.Man on the edge 11.Futureal 12.The wicker man 13.Brave new world 14.Wildest dreams 15.Rainmaker 16.Fear of the dark (live from “Death on the road”)
Arvio: 4/5

Iron Maiden, vuonna 1976 perustettu brittihevin kulmakivi ja yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista hevibändeistä, ei esittelyjä kaipaa.

”Edward the Great” kokoaa kasaan hyvän, mutta hieman ohuen, leikkauksen bändin musiikillisesta annista. Alun perinhän tämä kokoelma julkaistiin vuonna 2002, mutta tämä 2005-vuoden julkaisu on kappaleiltaan melko erilainen. Levyltä on poistettu aikaisemmassa versiossa olleet ”Seventh son of a seventh son”-levyn kappaleet “Infinite dreams” ja “The clairvoyant”, sekä “No prayer for the dying”-levyn hittisinkku “Holy smoke”. Tilalle on ympätty ”Brave new world”-levyn nimikko raita, sekä ”Dance of death”-levyn kappaleet ”Wildest dreams” ja ”Rainmaker”. Myös levyn liveraita ”Fear of the dark” on muuttunut Rio-livestä ”Death on the road”-paketilta napatuksi. Edelleenkin siis levy aloittaa bändin uran tarkastelemisen vasta kolmannelta studioalbumilta, ja herääkin kysymys, miksi tällainen omituisesti toteutettu uudelleenmuokkaus on pitänyt tehdä. Eikö olisi ollut järkevää julkaista puhtaasti uusi kokonaisuus, koska materiaalista tuskin on pulaa…

Laadukasta tavaraa on levylle toki ahdettu. Klassikkokappaleita on levyn alkupuoliskolla niin monta, että vanhan hevimiehen suupielet nousevat hymyyn. Etenkin ”The trooper” ja ”The number of the beast” ovat sellaisia kappaleita, että jokainen hevimusiikkia joskus kuunnellut on varmasti niihin törmännyt. Suurin osa levyn biiseistä on Bruce Dickinsonin aikakaudelta, ja hyvä niin. Kappaleet ”Man on the edge” ja ”Futureal” ovat todellista tuskaa, kun laulaja Blaze Bayleyn tulkinta pulpahtelee säälittävästi pintaan. Ja kun taas on aika herra Dickinsonin, huomaa, kuinka paljon hyvä laulaja merkitsee heviorkesterissa: ”The wicker man”, ”Brave new world”, ”Wildest dreams” ja ”Rainmaker” toimivat lailla 80-luvun maidenin.

Jos levyhyllyssä ei ole ainuttakaan Iron Maiden –levyä, mikä tietenkin on suuri häpeä, ja lähinnä rikos ihmisyyttä kohtaan, ”Edward the great” on melkoisen suositeltava ostos. Se on kokonaisuutena hyvä ja tasapainoinen, ja vaikka maidenfanina huomaan siinä suuria puutteita, asiaan vihkiytymätön saanee siitä melko kattavan kuvan bändin musiikista. Kuitenkin suosittelisin ostamaan ”Best of the Beast” –kokoelman tämän kylkeen, koska muutoin kokemus maidenista jää hieman ontoksi. Suuria päällekkäisyyksiä kun näiden kahden kokoelman välillä ei ole.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Iron Maiden Holdings Ltd., 2005