STOP THE PRESS!

Eric Clapton – Back Home

back_home1.So tired 2.Say what you will 3.I’m going left 4.Love don’t love nobody 5.Revolution 6.Love comes to everyone 7.Lost and found 8.Piece of my heart 9.One day 10.One track mind 11.Run home to me 12.Back home
Arvio: 3,5/5

Eric Clapton on ahkera rokkipappa. Alle vuosi on ehtinyt kulua miehen edellisestä blueshenkisestä levystä. Tällä kertaa vanha kitarasankari vaihtaa popimman vaihteen silmään. Eric on aina jaksanut muistaa esikuviaan, ja tämäkin levy on omistettu mm. Ray Charlesille, Rick Dankolle, Richard Manuelille sekä monille muille, joiden tuotanto on aikoinaan vaikuttanut nuoren Slowhandin varsin pitkään musiikilliseen uraan. Back home -albumilta löytyy Claptonin omien biisien lisäksi muiden muassa Stevie Wonderin (I’m going left) ja George Harrisonin (Love comes to everyone) kappaleita.

Vaikka digitaalitekniikkaa on äänitettäessä jälleen hyödynnettykin, ei jälki ole kuitenkaan missään määrin kylmää ja digitaalista. Soittajat ja soundit ovat aitoja, eikä mitään virtuaalisia kopioita alkuperäisistä. Lämmin henki hönkii kilometrin päähän, ja Claptonia kuuntelee suorastaan mielikseen. Sävellykset ja sovitukset ovat oikein onnistuneita ja täynnä mukavaa tunnelmaa. Levyn parhaita otoksia on ainakin omaan herkkään makuuni kolahtanut tunnelmallinen slovari Love don’t love nobody. Näinä päivinä kun laadukkaita hitaita biisejä kuulee niin harvoin, että kyseinen raita erottuu edukseen. Valitettavan moni biisi levyltä kuitenkin tahtoo hujahtaa ohi, hyvästä meiningistä huolimatta. Mitään uutta ja ihmeellistähän Claptonilla ei ole tarjota, mutta tuskin hänen faninsa mitään sellaista odottaakaan. Tuskin Eric tulee mitään teknolevyä julkaisemaankaan, mikä lienee ehkä paras valinta kaikkien kannalta. Rehellisin mielin voidaan kuitenkin sanoa, että Claptonista diggaileva tuskin tulee radikaalisti pettymään, mikäli Back home -albumin kotiinsa kantaa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s Copyright By Reprise Records 2005