STOP THE PRESS!

Fork – Cover to Cover

fork1.You give love a bad name 2.Can’t a loop 3.Smooth criminal 4.Beautiful day 5.You oughta know 6.God is a dj 7.Livin’ la vida loca 8.My love is your love 9.Kids 10.Politik
Arvio: 4/5

Acapella lienee yksi niistä musiikkityyleistä mitkä jakavat kansan vihaajiin ja rakastajiin. Fork tuo kyseisen genren lähemmäksi tavallista radionkuuntelijaa. Bändin idea on näet tehdä soittimettomia versioita suosituimmista pop- ja rockkappaleista. Cover to coverin biisilista on koottu niin sanotusti varman päälle. Ei montaa ihmistä tältä planeetalta löydy joka ei levyltä tunnista vähintään 70 prosenttia kappaleista, ja jos löytyykin, on hän tainnut elää elämänsä kuuntelematta radiota ja seuraamatta televisiota. Nirsompi tietysti voisi toivoa biisilistaan vähän erikoisempiakin valintoja, mutta ehkä tulevaisuudessa kuulemme myös joitakin vaihtoehtoisempiakin klassikoita.

On sanottava, että hieman pelonsekaisin tunnelmin ryhdyin levyä kuuntelemaan. Miten maailmassa voisi olla mahdollista tehdä vaikkapa Michael Jacksonin legendaarisesta Smooth criminalista uskottava acapellaversio? Vastaus kuuluu hieman yllättäen : erittäin hyvin; Fork todellakin osaa asiansa. Mikä allekirjoittanutta eniten yleensä englanniksi laulavissa suomalaisissa bändeissä risoo, on kehno englannin ääntämys. Ja katso, Forkin jäsenet ovat kielioppinsa opiskelleet, ja bändiä kuunnellessa ei oikeastaan tule ajatelleeksikaan kuuntelevansa supisuomalaista levyä.

Riippuen vähän kuuntelijasta, mutta voisin ainakin omalla kohdallani kuvitella että levy jää korkeasta laadustaan huolimatta melko lyhytikäiseksi kertahyödykkeeksi, joka jaksaa hätkähdyttää vain hetken. Ylilaadukas biisilista koituu bändin kompastuskiveksi, sillä alkuperäiset biisit ovat jo niin hyviä, että minkään muun kuin alkuperäisesittäjän esittäminä ne eivät ole samoja kappaleita, eikä näin ollen yhtä hyviä. Loistava käyntikortti bändin taidoista levy kuitenkin on. Ja yhtä kaikki, lupaan ostaa joskus lipun bändin keikalle, sillä voisin kuvitella että Fork olisi erittäin tiukka juttu livenä.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s Copyright By KHY Suomen Musiikki Oy 2005