STOP THE PRESS!

Marion – Olkaa hyvä! – Kaikki singlet 1971-1986

marion_olkaa_hyvaCD 1: Singlet 1971-1974
CD 2: Singlet 1975-1978
CD 3: Singlet 1979-1986
CD 4: In English & Auf Deutch
Arvio: 4/5

Marion Rung on aloittanut uransa 60-luvulla, ja 45-vuotista uraa juhlistetaankin hienolla single-boksilla. ”Olkaa hyvä! – Kaikki singlet 1971-1986” kerää kokoon Marionin uran huippuvuodet, ja monet kappaleista ovat ensimmäistä kertaa digitaalisessa muodossa. Tietenkin olisi ollut mukavaa, jos pakettiin olisi sisällytetty myös 60-luvun sinkkuja, koska vinyylinä oleva 62-66-vuosien sinkkujen lp-kokoelmaa tuskin enää mistään saa. Mutta hyvä näinkin. 70-luvullahan Marionin suosio oli korkeimmillaan ja hän sai suosiota myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

Kokoelman ensimmäinen levy alkaa kahdella hepreankielisellä kappaleella, joiden kuunteleminen ei kovinkaan paljon herätä mielenkiintoa. Vaikkakin levy Shalom, jolta kappaleet ovat, on varmasti ollut vaikuttava julkaisuvuonaan 1972, on sen juutalaislauluista koostuva materiaali kokenut melkoista kulumaa. Tietenkin näiden kappaleiden merkittävyys artistille itselleen on suunnaton, onhan Marion juutalainen. Varsinainen suomenkielinen materiaali onkin jo paljon helpommin lähestyttävää. ”Tom tom tom” ja ”Eviva Espanja” ovat ne tunnetuimmat kappaleet, mutta kyllä levyltä löytyy myös muita tunnettuja raitoja, kuten ”Ring ring” ja ääriapaattinen ”killing me softly”-versio ”Jokainen päivä on liikaa”. Levyllä kuulee melko selvästi ajan, jolloin äänitykset on tehty, ja tämä onkin erittäin hyvä asia.

Kakkoslevy jatkaa musiikillisesti melkoisen samalla linjalla, kuin ensimmäinen levy. El Bimbon melkoisen naivistisella otteella lähdetään liikkeelle. Kirkan kanssa äänitetty ”Silloin” on omituisesti melkoisen ontto mutta silti täyteläinen, hämmentävä kokonaisuus. Myös Paavo Noposen kanssa äänitetty ”Kuusamo” tuntuu jotenkin etäiseltä, mutta huiluistaan huolimatta silti toimii. Tällä levyllä alkaa jo selvästi huomata tuottamisen ja pakonomaisen tarpeen luoda mitä tahansa kotimaista. Abbalta lainattu ”Prinsessa” on sanoituksiltaan jotenkin tasapainoton, ilmeisesti on ollut pakko saada mitä tahansa suomenkielistä tekstiä. Kappaleissa alkaa jo funkin ja soulin ohessa olemaan rakenteellisesti ja soinnuiltaan arveluttavia elementtejä, eikä niissä aina enää ole vetovoimaa. Myös suomalaisen iskelmän pahin ärsyttävyys, yli artikuloitu laulu miksattuna liian pintaan, alkaa jo selvästi paistaa läpi. Piristävänä palana levyllä sentään on ikuinen klassikko, ”Kylähäät”.

Kolmannella levyllä alkaakin sitten jo itsekritiikittömyys paistamaan läpi. Ei musiikin tekemistä tietenkään liian vakavasti saisi ottaa, mutta joku roti sentään pitää olla. ”Napoleon”:in kaltaiset vedot eivät kerta kaikkiaan jaksa innostaa yhtään mitenkään omalla melkein-hauskalla olemuksellaan. Muutoinkin levy alkaa jo olemaan perusiskelmää, jossa asiaan vihkiytymätön ei kuule mitään eroa tämän päivän tavanomaisuuksiin. Monet kappaleista ovat melkoisen tunnettuja radiohittejä, kuten ”Riviera” ja ”Ihmejuttu”. Hauska asia on, että tällä levyllä voi hyvin kuulla, kuinka koneistuva studio vaikuttaa musiikin laatuun. Aivan hirveitä ”kasarisoundeja” löytyy, ja myös sovituspuoli on ajalleen ominaista.

Neloslevy, sisältäen englanninkielisiä ja saksankielisiä versioita, lienee vain kuriositeetti Marionin faneille. Versiot ovat sangen laadukkaita, eikä ääntämisessäkään ole mitään vikaa. Itse asiassa melkeinpä kuuntelisin näitä ennemmin, kuin yliartikuloituja iskelmävedoksia, ellei sitten myös näihin versioihin oltaisi käytetty samaa pahaksi havaittua metodia. ”El Bimbo”:n englanninkielinen versio on sangen karseaa kuunneltavaa… Kaiken tietenkin kruunaa hienot saksankieliset versiot, joista paras on ”Es war mehr als ein Spiel, Gino”.

”Olkaa hyvä! – Kaikki singlet 1971-1986” on kyllä erittäin hyvä ja mielenkiintoinen läpileikkaus Marionin urasta ja niistä hieman tuntemattomimmistakin kappaleista. Levyjen mukana tuleva kirjanen on varsinainen informaatiopaketti, josta jokainen voi ammentaa aivojensa poimuihin triviatietoa laulajattaresta. Koska levyt ovat laadukkaita, on tämä singleboksi hyvä ja kannattava hankinta kaikille kevyestä musiikista kiinnostuneille. Kokonaisuutena tämä neljän cd:n paketti on erittäin hieno ja laadukas julkaisu.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Oy EMI Finland Ab, 2005