STOP THE PRESS!

KTU – 8 Armed Monkey

ktu1.Sumu  2.Optikus 3.Sineen 4.Absinthe 5.Keho
Arvio: 3/5

Taidemusiikkia. Jazzahtavaa, vaikeaa, mutta silti kovin suoraa. Näin voisin yksinkertaisimmin kuvata KTU-nimisen projektin levyä ”8 armed monkey”. Innovatiiviset perfektionistit ja improvisaatiosta ilmeitä ammentavat muusikot ovat kokoontuneet yhteen: suomalaiset muusikot Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen, sekä King Crimson –merkkisestä progeilusta tunnetut Pat Mastelotto ja Trey Gunn. Pyrkimyksenä on ollut rikkoa konventionaalisen musiikin rajoja ja tehdä kokeiluja modernin musiikin ja avantgarden välimaastossa.

Kappaleet ovat energiapurkauksia, tunneanalyysejä, kuin äänin maalattuja kasvomaalauksia. Niiden kokonaisvaltainen läsnäolo on häkellyttävä, eikä niitä edes tahdo paeta. ”Sumu” aloittaa matkan kohti murheellista sisintä, kertoo itselleen oman olemassaolonsa moninaisuuden ja transsin lailla hapuilee, kunnes löytää kiinteän pinnan. ”Optikus” on vankka ja kiinteä, joskin rosoinen. Se pitää otteessaan, kaartaa pään sisälle aivolohkojen väliin, ja tasapainottaa aistit. Hypätessä ”Sineen” voi jälleen hieman aistia ilman ympärillä, kirkkauden jalkojen alla, ja eteeriset äänet korvakäytävissä. Mutta helppous ei ole tullakseen. ”Absinthen” kirpeä maku viiltää ja tuntuu aluksi jopa epämiellyttävältä. Kun koukut tulevat, on mieli tottunut ja osaa ottaa vastaan lisää. Vaan sota ei tulekaan, ennakkouutisista huolimatta. Rauhallisuuden ”Keho” tarttuu mieleen, välillä viiltäen ja ravistaen, välillä silittäen ja hyväillen. Lopetus tuntuu luonnolliselta.

On aika sadonkorjuun. KTU:n ongelma ei ole sen ilmeikkyydessä, soittajien taidoissa tai ideoissa. Haitari vain yksinkertaisesti on aivan kamala soitin. Myöskään jokeltavat ”laulut” eivät järin paljon säväytä. Rakenteellisesti ”8 armed monkey” on hieno levy ja voisi toimia huomattavasti paremmin, jos asianosaisilla olisi hieman enemmän tyylitajua. Nyt tuntuu lähinnä, että päästetään oma ajattelu jopa liian helpolla, ja oletetaan kaikkien olevan samalla aaltopituudella. Koska maailmankaikkeudessa todella harvoin näin käy, olettamus on joko itsekritiikitön tai harvinaisen ylimielinen.

KTU:n ”8 armed monkey” on melko mielenkiintoinen levy. Siinä on potentiaalia, mutta se ei silti kanna ongelmiensa vuoksi pitkälle. Se hajoaa itseensä ja jättää hieman happaman olon. Ehkä ongelma on äänityksessä käytetyissä instrumenteissa, ehkä ei. Oli miten oli, kohtalainen levy tämä on, ja tahtoisi tällaista lisääkin kuulla.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Hoedown/Rockadillo, 2005