STOP THE PRESS!

Roll Deep – In at the Deep End

roll_deep1.Intro 2.Flying away 3.The avenue 4.Show you 5.Let it out 6.Bus stop 7.Be careful 8.When I’m ’ere 9.Western skit 10.Shake a leg 11.Remember the days 12.People don’t know 13.Heat up 14.Good girl 15.Poltergeist
Arvio: 3/5

Roll Deep on projekti, jonka tarkoituksena on tuoda esille Lontoon rap-piirien uusia tuntemattomia artisteja. Itä-Lontoon grime-scenestä tuleva Roll Deep on saanut mainetta kotiseudullaan, ja ensimmäinen pitkäsoitto ”In at the deep end” onkin tulikokeessa. Pystyykö tämä kokoonpano pistämään kampoihin jenkkiläisen hiphopin dominoidessa skeneä? Grime ei kyllä musiikkina oikein houkuttele. Lontoon katuslanggi kun ei jotenkin tällaisen tavallisen räpin kuuntelijan korvaan oikein taivu. Ei silti, onhan tällaisessa oma outo viehätyksensä, mutta koska grimen sointi on sangen lähellä Jamaica-lähtöistä 90-luvun eurodancea, ei siitä helposti pysty nauttimaan.

Roll Deep soi melko duuripitoisena, joskin se menee joissakin tilanteissa jo niin paljon yli lapsellisuuden, että sietokyvyn raja tulee vastaan. Varsinkin jonkinlaiseksi hittibiisiksi noussut ”The avenue” puistattaa ja ärsyttää korvaa. Positiivista sointia sen sijaan voi kuulla nelosraidalla. ”Show you” toimii oikeasti omalla jäykällä nykivällä rytmillään ja sangen hyvällä flowlla. Myös ”Let it out” ja ”Bus stop” potkivat mukavasti ja niiden luoma fiilis on sangen positiivinen. Positiivisuus saadaan karistetuksi ”When I’m ’ere” –kappaleen puuduttavalla rytmillä ja ”Shake a leg”:in überpositiivisella asenteella.

Hieman hämmentynyt olo levystä jää. Tavallaan Roll Deepillä on moni asia hyvin hanskassa, ja varmaankin livenä porukka toimii loistavasti. Levyllä tosin energia jää osittain raitojen väliin ja lapselliset pop-samplet tekevät kuuntelemisesta ahdistavaa. ”In at the deep end” on osin mainiota brittiläistä hiphoppia, mutta osin myös mahdollisimman ärsyttävää naiiviutta. Synkkyyttä hieman lisää, niin eiköhän tämäkin ala toimimaan!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Jaydone Ltd, 2005