STOP THE PRESS!

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon

pink_floyd_dark_side_of_the_moon1. Speak to me 2. Breathe 3. On the run 4. Time 5. The great gig in the sky 6. Money 7. Us and them 8. Any colour you like 9. Brain damage 10. Eclipse
Arvio: 5/5

Mahtoivatko herrat Gilmour, Mason, Wright ja Waters aavistaa vuonna 1972-73 Abbey Studioilla levyä äänittäessään, miten uskomatonta lottovoittoa he olivat valmistelemassa. Lukemattomia kertoja maailman parhaaksi levyksi valittu Dark Side of the Moon on jälleen kokenut uusiojulkaisun. Kyseessä on hybridilevy, joka pyörii niin normaaleissa cd-soittimissa, kuin SACD-soittimissakin 5.1 -kaiutinjärjestelmälle miksattuna. Taideteos ei ole remasteroinnista missään määrin huonontunut, vaikka jotkut puristit saattavat tällaisia uudelleen julkaistuja levyjä karsastaakin. Dark Side of the Moon on edelleen progressiivisen rockin kirkkaimpia timantteja, eikä siitä etsimälläkään löydä mitään huonoa. Ei ole mikään ihme, että kyseinen levy palaa aina vain ja uudestaan myyntilistojen kärkisijoille, jopa meillä täällä Suomessa.

DSotM on arvosteltu vuosien varrella tuhansia kertoja, ja onkin varsin vaikeata keksiä siitä mitään uutta sanottavaa. Levy on aina yhtä ajaton, henkien kuitenkin 70-luvun alun hippiromantiikkaa ja äärettömän taidokasta sävellys- ja soittotyötä. Musiikki aiheuttaa kylmiä väristyksiä läpi koko albumin. Levy on myös useimpien pariskuntien ykkösvalinta kutumusiikiksi, ja voitaneekin kainostelematta sanoa, että meikäläisenkin sukupolvesta varsin suuri osa lienyt saanut alkunsa tämän albumin tahtiin. Jos Dark Side of the Moon ei vielä levyhyllystä löydy, voit ensin läpsäistä itseäsi poskelle, ja sen jälkeen käydä mitä pikimmin hankkimassa se kokoelmaan. Se on kaikin puolin yleissivistykseen kuuluva teos, mitä pitäisi pakkosyöttää yläasteella kaiken maailman seitsemien veljesten ja tuntemattomien sotilaiden ohella.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s Copyright By EMI Records Ltd 2005