STOP THE PRESS!

Roger Waters – Ca Ira

ca_iraArvio: 4,5/5

Roger Waters ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Hän on ollut tekemässä historiaa legendaarisen Pink Floyd -yhtyeen keulahahmona, luoden sellaisia kuolemattomia albumeita kuin The Wall ja Dark Side of the Moon. Vaikka ikä alkaakin jo painaa, ei se tunnu haittaavan herra Watersin luomisvimmaa. Waters on kautta aikojen onnistunut synnyttämään todella visuaalista ja mahtipontista musiikkia. The Wall -levy ja siitä tehty musikaalielokuva antoivat jo esimakua siitä, kuinka teatraalista Pink Floyd parhaimmillaan voi olla. Oli oikeastaan vain ajan kysymys, koska mestari Waters siirtyisi myös teatterinäyttämölle.

Ca Ira on kolminäytöksinen ooppera, joka sijoittuu Ranskan vallankumoukseen. Kahden cd-levyn mittainen teos ei luonnollisestikaan ole mitään helppoa taustamusiikkia, vaan sille on uhrattava kaikki mahdollinen huomio. Kokonaisuus on niin visuaalinen, että sulkemalla silmänsä voi näytelmän tapahtumat nähdä mielessään niin selkeästi, että voisi melkein kuvitella olevansa itse katsomossa. Asiaankuuluvasti levyllä on erittäin korkea dynamiikka, eli toisin sanoen äänenvoimakkuus vaihtelee herkästä hiljaisuudesta hirmuiseen sodan pauhuun, jolloin kaiutinelementit huutavat armoa. Äänessä tässä teoksessa pääasiassa ovat baritoni Bryn Terfel, sopraano Ying Huang sekä tenori Paul Groves. Laulajataiturit hoitavat hommansa asiaankuuluvalla ammattitaidolla, ja oopperaa vähemmän tuntematonkin voi nauttia taide-elämyksestä.

Ca Ira on taideteos, joka todistaa jälleen, että Roger Waters on aikamme nerokkaimpia säveltäjiä. Se heittelee kuulijaa tunnetilasta toiseen – murheesta riemuun, sodasta rauhaan ja kaikkea niiden väliltä. On ehkä jossakin määrin arveluttavaa, että cd-levyä markkinoidaan juuri sillä, että Waters on ollut enemmän tai vähemmän vastuussa legendaarisista Pink Floyd -albumeista. Juurikaan muita Pink Floyd -viitteitä teos ei kuitenkaan sisällä, vaikka tietyssä mielessä samaa dramaattista tunnelmaa Ca Irasta löytyykin. Mikäli olet aikeissa tutustua korkeampaan kulttuuriin, kannattaa ehdottomasti harkita Ca Ira -oopperaan tutustumista.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s Copyright By Sony Classical / Columbia 2005