STOP THE PRESS!

The Best of Nightwish – Highest Hopes

highest_hopes1.Wish I had an angel 2.Stargazers 3.The kinslayer 4.Ever dream 5.Elvenpath 6.Bless the child 7.Nemo 8.Sleeping sun (2005) 9.Dead to the world 10.Over the hills and far away 11.Deep silent complete 12.Sacrament of wilderness 13.Walking in the air 14.Wishmaster 15.Dead boy’s poem 16.High hopes
Arvio: 4/5

Laulajansa ulos heittänyt Nightwish ihastuttaa kokoelmalevyllä, jonka nimeksi on huvittavasti valittu ”Highest hopes”. Nimi osittain viittaa levyllä olevaan Pink Floyd –coveriin ”High hopes”, ja tietenkin myös bändin uran kohokohtiin, mutta kun huomioon ottaa levyn julkaisun aikaan tapahtuneet asiat, vaikuttaa se vähintäänkin ajattelemattomalta. Noh, kuitenkin kyseinen kokoelma sisältää kaikkiaan 16 raitaa, jotka omaavat kaikki jonkinlaisen hittistatuksen. ”Wish I had an angel” nyt tietenkin on saanut sen verran radiosoittoa osakseen, että sen tietää jo naapurin kuuro mummokin. ”Ever dream”, ”Bless the child” ja ”Nemo” ovat myös sellaisia kappaleita, joiden tunnettuus ylittää järjen. Niiden sointi on kaunis, jopa yli melodinen, ollen silti edelleen enemmän metallia kuin mitään muuta. ”Sleeping Sun”:in päivitetty versio on jotenkin aneeminen, kaunis mutta kuiva. Sen sijaan ”Dead silent complete” omana alkuperäisenä vetonaan on edelleen mieltä virkistävää kuunneltavaa runnovalla sahaamisellaan ja fiilistelevällä olemuksellaan.

Tietenkin levyltä löytyy myös se klassinen Gary Moore -coveri ”Ovet the hills and far away”, joka pitkän tauon jälkeen kuulostaa taas mukavalta tuplabasarimäiskeeltä. Ja eihän Nightwishista oikeasti voi edes puhua ottamatta esiin klassisen Snowman-animaation tunnaria ”Walking in the air”, jonka versio Nightwishin tulkitsemana on sydäntäriipaisevan kaunis. Levyltä löytyy myös hieman taka-alalle jääneitä kapaleita, kuten ”Elvenpath”, ”Dead to the world” ja hieman ontuva ”The kinslayer”. Biisien hevipitoisuus kuitenkin on melko korkea, ja tämän vuoksi niihin onkin erittäin mukava perehtyä. Ja itse asiassa niihin on syytäkin perehtyä, jos Nightwishia yrittää kuunnella tämän kokoelman ulkopuolelta.

”Highest hopes” on hyvä kokoelma. Se on kattava läpileikkaus Nighwishin musiikillisesta historiasta. Se osoittaa, että hevimusiikki ei enää ole vain pitkätukkaisten hylkiöiden fiilistelyä, vaan ihan oikeaa stadionluokan sulosointuista taidetta. Se myös osoittaa, että metallimusiikki on jotain muutakin, kuin pelkkää särökitarointia ja falsettilaulua, sillä Nightwishin kappaleissa on myös syvyyttä. Hieno kokoelma!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Spinefarm Records, 2005