STOP THE PRESS!

Cryptopsy – Once Was Not

cryptospy1.Luminum 2.In the kingdom where everything dies, the sky is mortal 3.Carrionshine 4.Adeste infidelis 5.The curse of the great 6.The frantic pace of dying 7.Keeping the cadaver dogs busy 8.Angelskingarden 9.The pestilence that walketh in darkness (Psalm 9I: 5-8) 10.The end 11.Endless cemetery
Arvio: 4/5

Kanadasta örisemään lähtenyt Cryptopsy ei ole mikään uusi orkesteri. Kokoonpano on saanut alkunsa jo 90-luvun alkupuolella, ja nyt julkaistu albumi ”Once was not” on bändin viides. Deathmetalin ja perinteisen grindcoren päälle on pyritty virittämään omia koukkuja ja tämä on ollut globaalisti melkoisen hyvin vastaanotettua. Genre vain on sellainen, että siinä ei kovinkaan moni bändi ole hengissä pysynyt. Onkin siis mielenkiintoista kuulla, millaista Cryptopsy on tänä päivänä.

”Once was not” alkaa perinteikkäällä instrumentaaliballadilla, joka asianmukaisesti esittelee vastakohdan itse levyn musiikille, ja jollakin tapaa jopa valmistelee kuuntelijan tulevaan. Kun ”In the kingdom where everything dies, the sky is mortal” lähtee tykittämään, otetaan heti turhat luulot pois. Kappale on rakenteellisesti erittäin hankala, ja soitannallisesti aivan loistava. Musiikilliset teemat kulkevat synkästä kylmyydestä lämpimään dekadenssiin, eikä tämän jälkeen mikään enää voi jäädä epäselväksi. ”Adeste infidelis” tarjoilee jopa saatanallisia aspekteja, ja on monessa suhteessa niin monimutkainen, että kappale pitää todella kuunnella, jotta se avautuisi. Levy jatkaa melko tasapainoisesti kohti loppua ollen osittain äärettömän vaikeaa ja osittainen todella selkeää. Levyn lopettava kaksikko ”The end” ja ”Endless cemetery” eivät lupauksistaan huolimatta kevennä tunnelmaa, vaan itse asiassa todistavat omat teesinsä lopullisesti.

”Once was not” on pitkästä aikaa todella miellyttävä yllätys. Se on monessa suhteessa niin vaativa, että sille on pakko antaa paljon aikaa. Se on tämän vuoksi myös hyvin palkitseva, sillä se ei missään suhteessa jätä kylmäksi. Levy on äärettömän taidokas metallituotos. Cryptopsy on tehnyt erittäin vakuuttavaa työtä purkaen genrepakin levylleen ja antaen meidän kuulijoiden kokea jotain todella miellyttävää. Mitään helppoja tuutulauluja on turha odottaa. ”Once was not” on grindcore-helmi!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Magic Arts Publishing, 2005