STOP THE PRESS!

Toivo Kärki – Romantiikkaa / Ralleja

toivo_karkiArvio: 5/5

Kun puhutaan suomalaisesta populaarimusiikista on syytä myös puhua Toivo Kärjestä, sillä hänen merkityksensä suomalaiseen musiikkiin on kiistaton. Tämän joulukuun 3. päivänä vuonna 1915 syntyneen mestarisäveltäjän sävellyksiä on levytetty yli 1300 kappaletta ja useista myös eri versioita. Häneltä syntyi myös musiikkia mm. revyihin, radiohupailuihin ja ennen kaikkea kotimaisiin elokuviin. Kärjelle musiikin lisäksi sanoitukset olivat hyvin tärkeä asia. Siksi hänen kauttaan kouluttautui useita sanoittajia. Warner Music on julkaisut kaksi tupla-cd:tä, jotka ovat oiva läpileikkaus hänen romanttisiin kappaleisiinsa sekä ralleihinsa. Molempien levyjen saatesanat on kirjoittanut Vexi Salmi, joka myöskin työskenteli Kärjen kanssa moneenkin eri otteeseen.

Ensimmäisenä otetaan käsittelyyn romanttiset laulut. Tuplalevy sisältää lähes 50 kaunista sävelmää vuodesta 1944 vuoteen 2003, jolloin Ewa Kaarela tulkitsi Kärjen vuonna 1939 säveltämän kappaleen ”Things Happen That Way”, joka kuullaan toisen levyn viimeisenä kappaleena. Se voitti englantilaisen musiikkilehden, Melody Makerin, sävellyskilpailun. Tuo voitto olisi tarjonnut herralle mahdollisuuden päästä ulkomaille menestymään, mutta talvisodan sytyttyä tilanne muuttui ja hän jäi Suomeen. Onneksi, sillä suomalainen musiikki ei välttämättä olisi sellaista kuin se nyt on. Ensimmäinen levy on täynnä Kärjen hienoja ja tunnettuja kappaleita vuosilta 1944-1959, kuten Olavi Virran ”Siks oon mä suruinen”, ”Täysikuu”, ”Kaipaan kahta sanaa”, Henry Theelin ”Liljankukka”, ”Köyhä laulaja” ja Metro-tyttöjen ”Hiljainen kylätie”. Kappaleista huomaa sen, että Kärjen musiikki ei pelkästään ole tavanomaista iskelmää, vaan hän hyödyntää monenlaista musiikkigenreä samaan kappaleeseen, vaikka sitä ei aivan suoralta kädeltä välttämättä kuulekaan. Toinen levy puolestaan osoittaa, kuinka Kärki seurasi aikaansa ja pystyi luomaan aikaan soveltuvia kappaleita kuten 60-luvulla Lasse Mårtensonin ”Kaikessa soi blues”, Paula Koivuniemen ”Jos helmiä kyyneleet ois” tai 70-luvulla Markuksen ”Jos vielä oot vapaa” ja Tapani Kansan ”Runon ja rajan tie.”.

Rallit -tupla-cd luo läpileikkauksen vuosien 1948-1972 välisen ajan humoristiseen tuotantoon. Ensimmäinen levy käynnistyy Kärjen ja Reino Helismaan ensimmäisellä yhteistyöllä, Suutarin tyttären pihalla. Kappale joutui arveluttavien sanojen takia Yleisradiossa soittokieltoon. Kuten aiemmin totesin, Kärjelle sanoitus oli myös hyvin tärkeä elementti musiikissa ja ralleissa sen ennen kaikkea huomaa. Hyviä ralleja ovat mm. Jorma Ikävalkon ”Hevosmiesten polkka”, Veikko Saton ”Linjuripolkka” ja Helismaan ”Varmuuden vuoksi”. Varsinkin kriitikot eivät arvostaneet Helismaata ja Kärkeä, kun heidän taholtaan syntyi ns. rillumarei-kulttuuri, jonka periaatteessa aloitti Justeerin esittämä ”Rovaniemen markkinoilla”. Muita tähän ”kategoriaan” liittyviä kappaleita ovat tietenkin ”Kaksi vanhaa tukkijätkää”, ”Reppu ja reissumies”, ”Lentävä kalakukko” ja ”Pekka Puupää” Levyltä tosin löytyy lisäksi muutama kappale, joita ei heti muistunut Kärjen tuotannoksi. Moni varmaan muistaa varusmiespalveluksen viimeisenä päivänä soitetun ”Ohi on” -kappaleen. Totta, sekin on Kärjen ja Helismaan tuotantoa. Ehkä henkilökohtainen suosikkini tällä levyllä on kuitenkin Matti Louhivuoren ja Metro-tyttöjen esittämä ”Vanhan myllyn taru”, joka on mielestäni yksi kauneimmista ralleista mitä Kärki/Helismaa on tehnyt. Toinen levy rävähtää käyntiin Jorma Ikävalkon esittämällä ”Rumarellumarillumareilla”, joka on sanoituksellisesti näpäytys rillumareita kritisoineita kohtaan. Vaikka painopiste alkupuolella onkin hieman tällä tyylisuunnalla, niin kuitenkin erilaista rallatusta on luvassa. Mainioina esimerkkeinä voisi mainita Matti Louhivuoren ja Metro-tyttöjen ”Mummon kaappikello”, joka on tyyliltään jatkoa ”Vanhan myllyn taru” -kappaleelle, Tapio Rautavaaran ”Tuopin jäljet” tai Katri-Helenan ”Minne tuuli kuljettaa”. Toki Kärjeltä syntyi myös lastenlauluja, joista esimerkkinä tällä levyllä on Ragnin ja Raggen esittämä ”Tiku ja Taku”.

Nämä Toivo Kärjen kokoelmat kuuluvat Warner Musicin laadukkaaseen ”Musiikin mestarit” -kokoelmasarjaan, jossa aiemmin on julkaistu mm. Olavi Virran ja Georg Otsin tuotantoa. Nämä eivät ole pelkästään ns. best of-kokoelmia, vaan näihin on mahdutettu myös arkistojen aarteita, joista harvemmin on saatu nauttia. Siksi onkin todettava, että myös Kärjen osalta nämä kokoelmat on koottu hyvin huolellisesti ja vanhemmat ääniraidat kuulostavat paremmilta kuin koskaan. Ainakin henkilökohtaisesti olisin toivonut, että Warner olisi julkaissut myös boxin näiden kokoelmien lisäksi, sillä paljon mielenkiintoista materiaalia on jäänyt pois, onhan yli 1300 kappaleessa paljon valinnan varaa. Joka tapauksessa hyviä kokoelmia nämä kuitenkin ovat.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Music, 2005